Zredukowano wnioski o eksport cukru
Bardzo wysoka redukcja wniosków o eksport cukru pozakwotowego.
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1061/2014 dotyczące wywozu pozakwotowego cukru. W sezonie 2014/15 limit eksportu został ustalony na 650 tys. ton (zgodnie z rozp. nr 776/2014). Tradycyjnie już ta forma zbycia nadwyżek produkcyjnych cieszyła dużą popularnością, a wnioski znacznie przekroczyły dostępny limit. Dla ilości wnioskowanej w pozwoleniach wywozowych, jakie złożono między 1 a 3 października 2014 roku, KE zastosowała współczynnik redukcji w wysokości 28,699472% (tylko niespełna 29% wnioskowanej ilości dostanie pozwolenie). Ze względu na wyczerpanie limitu wnioski złożone między 6 a 10 października zostały odrzucone, a dalsze składanie zawieszone. W ostatnich latach to najniższy współczynnik akceptacji. Wnioski złożono na ponad 2,26 mln ton. Nie powinno to specjalnie dziwić, bo produkcja cukru pozakwotowego w sezonie 2014/15 została oszacowana przez KE na aż 6,2 mln ton.
W poprzednich sezonach KE umożliwiała wywóz pozakwotowego cukru w dwóch transzach: pierwsza wynosiła właśnie 650 tys. ton, a druga 700 tys. ton. Limit eksportu cukru, jaki przysługuje UE w ramach ustaleń z WTO, wynosi niespełna 1,4 mln ton i KE do takiego pułapu umożliwiała zbycie nadwyżek.