Światowy rynek cukru na minusie
Produkcję na 169,4 mln ton cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) na całym świecie oszacowała Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO).
Zdaniem organizacji globalne zużycie cukru wyniesie natomiast 172,9 mln ton. Oznacza to, że po pięciu latach nadwyżki produkcyjnej pojawi się deficyt, który wyniesie 3,5 mln ton. ISO podkreśla, że w okresie, kiedy produkcja była wyższa od spożycia, wytworzono w sumie 25 mln ton nadwyżki, która skutecznie będzie hamować potencjalne wzrosty cen. Udział zapasów w zużyciu oszacowano na 47,3%, mniej o 3,16 punktów procentowych w skali roku. Cukru ma być jednak na tyle dużo, że na rynku nie powinny wystąpić braki w zaopatrzeniu. W sezonie 2014/15 nadwyżka produkcyjna wyniosła 3,4 mln ton.
ISO oczekuje, że w sezonie 2016/17 światowy deficyt cukru może wzrosnąć do 6,2 mln ton. W 2016 roku globalne zużycie cukru zwiększy się o 2,5%, a produkcja nie ulegnie znaczącym zmianom.