Spadek cen masła
Druga połowa lipca 2014 roku przyniosła zniżki cen masła Unii Europejskiej.
Ponadto ceny te znajdowały się poniżej poziomu z analogicznego okresu 2013 roku. W ósmym miesiącu bieżącego roku zaobserwowano nasilenie się dynamiki spadku cen masła w UE. W dniu 17 sierpnia 2014 roku średnia ważona cena masła we Wspólnocie wynosiła 3,36 EUR/kg i była o niemal 6% niższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 17,74% niższym niż w analogicznym okresie 2013 roku).
W ubiegłym miesiącu nieco mniej dynamicznie, niż średnio w Unii, spadały ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 17 sierpnia 2014 roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,33 EUR/kg, a więc o 3,76% niższym niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 2,38% spadku do 13,96 PLN/kg). Stawki te wciąż były o ponad 35% wyższe od ceny interwencyjnej, ale już tylko o niespełna 1% niższe od średniej ważonej dla całej UE, co może budzić obawy o konkurencyjność polskiego tłuszczu w Unii, gdyż to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej masłem. Ponadto na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu utrzymywały się w sierpniu na poziomie niższym niż w Polsce.
Na rynku największego unijnego producenta ceny masła spadły w obserwowanym okresie o 7,04% w skali miesięcznej i w połowie sierpnia osiągały poziom 3,30 EUR/kg. Mniej dynamiczne spadki widoczne są w przypadku innego potentata – Holandii. Tu dnia 17 sierpnia 2014 r. ceny utrzymywały się na poziomie 3,35 EUR/kg i były na pułapie o 4,01% niższym niż przed miesiącem. Zarówno w przypadku Niemiec, jak i Holandii ceny masła w połowie sierpnia były o ok. 20% niższe niż przed rokiem. W związku z dynamicznymi zwyżkami, jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie przecięta cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty (-25,47%). Na dużo niższym poziomie wciąż utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe.
Cena tony masła z UE znacznie je przewyższa (już o 1095 EUR za tonę w połowie sierpnia). Pomimo znacznie wyższych cen masła niż przed rokiem, jakie utrzymywały się w pierwszym kwartale bieżącego roku, produkcja tego tłuszczu w UE po sześciu miesiącach bieżącego roku była na poziomie zbliżonym do tego z analogicznego okresu 2013 roku. Według danych KE, w ciągu pierwszej połowy 2014 roku produkcja masła w UE była zaledwie o 3% większa niż w analogicznym okresie 2013 roku. Dynamicznie rośnie natomiast eksport masła poza UE. W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 25% więcej masła niż w analogicznym okresie 2013 roku, warto dodać, że jeszcze w 2013 roku notowano zaledwie 0,3% zwyżkę w skali roku.
- Tagi:
- Unia Europejska
- masło
- cena