Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rynek mięsa - jak będzie za 10 lat?

Rynek mięsa - jak będzie za 10 lat?

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 30 grudnia 2015 07:00 opr. doti
Rynek mięsa - jak będzie za 10 lat?
Źródło: Fotolia.com
O 15% w ciągu najbliższej dekady wzrośnie konsumpcja mięsa na świecie - przewiduje Komisja Europejska.
Spis treści:

    O 15% w ciągu najbliższej dekady wzrośnie konsumpcja mięsa na świecie - przewiduje Komisja Europejska.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak podaje za Komisją Europejską Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej wzrost ten będzie mniejszy niż w poprzednich dekadach, ale będzie stanowił ekwiwalent rocznej produkcji unijnej mięsa. Z powodu wzrostu ekonomicznego i niższych cen na mięso konsumpcja w UE wzrosła o 1,8% w stosunku do 2014. Najwyższy wzrost konsumpcji zakładany jest 2016 roku, kiedy to spożycie ma wynieść średnio 67,6 kg na osobę (w wadze produktu). W 2025 roku konsumpcja może wynieść 67,7 kg i dorównać poziomowi z 2008 roku.
    Produkcja wołowiny będzie dalej rozwijana głównie poprzez stada krów mlecznych. Po znaczących wzrostach produkcji wołowiny w 2014 i 2015 roku oczekuje się jej spadku do poziomu 7,6 mln ton w 2025 roku.
    Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny po dynamicznym rozwoju w 2014 i 2015 roku wzrośnie o 2% w ciągu najbliższych 10 lat w porównaniu do poziomu produkcji z 2015 roku.
    Unijna produkcja drobiu może zanotować wzrost 4% na przestrzeni następnej dekady, przy marginalnym wzroście konsumpcji.

    Źródło: Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej
    • Tagi:
    • produkcja wieprzowiny
    • produkcja wołowiny
    • mięso wołowe
    • analizy rynkowe
    • KE
    opr. doti
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    To już jest pewne. KE uruchamia dodatkowe pieniądze dla rolników. Ile dla Polski?

    10 października 2025
    Pomoc unijna

    Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem

    30 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Dotacje dla rolników: nowe wsparcie dla hodowców loch

    24 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Produkcja wieprzowiny spadnie o 18%? Eksperci biją na alarm

    20 lipca 2025
    Uprawy

    Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników

    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Dlaczego wieprzowina w UE tanieje? Czy to wpływ sezonu urlopowego?

    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Masz świnie? Dzięki temu nie będziesz tracić na przyrostach latem!

    3 lipca 2025
    Pomoc unijna

    Ważą się losy unijnych dopłat dla rolników. "To oznaczałoby koniec WPR"

    28 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia
    21 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw
    12 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?
    5 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Gigantyczne różnice stawek podatku rolnego. Które gminy to podatkowy raj?
    4 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Pogoda nadal nie ułatwia zbiorów kukurydzy. Jak przebiegają żniwa?
    26 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności