Powolny spadek cen żywca
Systematycznie z tygodnia na tydzień obniżane są stawki za tuczniki.
Sprawdziliśmy, co dzieje się na rynku trzody chlewnej i bydła mięsnego. Większość podmiotów skupujących żywiec nie zmieniła cen z poprzedniego tygodnia. Tylko niektóre firmy skupujące dokonała korekcji stawek o 10 groszy w dół (za kilogram). Ceny nie są już tak wysokie, jak jeszcze miesiąc temu, ale ich spadek następuje powoli i systematycznie. Hodowcy trzody mają nadzieję, że ten trend zostanie zatrzymany i cena na pewnym poziomie ustabilizuje się. Może jednak powtórzyć się sytuacja z poprzednich lat, kiedy pod koniec każdego roku obserwowaliśmy tendencję spadkową.
Ile kosztuje obecnie tucznik w żywej wadze? Cena waha się w przedziale 4,10 - 5,20 zł/kg. Choć większość skupów proponuje rolnikom 4,60 - 4,80 zł/kg.
Stawki za maciory oscylują w granicach 3,20 - 3,70 zł/kg, a knury - 2,20 - 3,00 zł/kg.
O stabilizacji cenowej można mówić w przypadku skupu i sprzedaży bydła. Za kilogram żywej wagi byka mięsnego zapłacimy w tym tygodniu 6,00 - 8,00 zł, a jałówki - 5,00- 7,20 zł/kg.