Polska jako jedyna w Europie może eksportować drób do Chin
Pięć polskich zakładów mięsnych oraz jedna chłodnia znów mogą eksportować mięso drobiowe do Chin.
Poinformowała o tym Generalna Administracja Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC).
- Do Chin może być wysyłane jedynie polskie mięso drobiowe, wyprodukowane wyłącznie po 19 lipca tego roku. Wysyłkom mięsa drobiowego musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej - podaje MRiRW.
Czytaj także: Wkrótce dozwolone będzie karmienie drobiu owadami?
Wzór świadectwa oraz chińskie wymagania importowe zostały określone w Protokole zwartym pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej i Generalną Administracją Celną Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie Inspekcji, Kwarantanny i Weterynaryjnych Wymogów Sanitarnych dla Mrożonego Mięsa Drobiowego Eksportowanego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej.