Miliardowa nadwyżka przetworów mlecznych w eksporcie
Eksport przetworów mlecznych z Polski w 2014 roku wciąż rośnie.
Według analityków BGŻ eksport polskich artykułów mleczarskich w I kwartale 2014 roku był wyższy o 30% niż w analogicznym okresie 2013 r. Zdaniem specjalistów BGŻ w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku wartość eksportu do państw UE wzrosła o 10%, głównie za sprawą mleka w proszku czy serów. W przypadku wywozu poza Wspólnotą ta wartość wzrosła blisko dwukrotnie. Według BGŻ w 2014 i 2015 roku popyt na produkty mleczarskie na rynkach światowych będzie rósł. W 2013 roku wartość wyeksportowanych z Polski produktów mleczarskich wyniosła 1,7 mld EUR. W tym czasie wartość importu wyniosła 0,7 mld euro. Zastępca prezesa
Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak zwrócił jednak uwagę, że mimo iż osiągnęliśmy miliardową nadwyżkę w eksporcie, w tym czasie wyeksportowaliśmy o 2,5% mniej mleka, przy jednoczesnym wzroście importu tego towaru o blisko 30%. Wartość eksportu rośnie, ale wolumen ilościowy spada - zaznaczył. Dodał, że pozytywną tendencją w Polsce jest wzrost udziału w eksporcie produktów finalnych konsumpcyjnych, które stanowią ok. 60% całego eksportu.
- Tagi:
- Polska
- eksport
- przetwory mleczne