Koronawirus a branża mleczarska
Jak koronawirus wpływa na branżę mleczarską? Czy z półek sklepowych znika coraz więcej produktów mlecznych?
Polska Izba Mleka opracowała zalecenia postępowania dla zakładów mleczarskich związane z pojawieniem się koronawirusa. Informacje są dostępne w jej biurze. Każdy podmiot zainteresowany może zgłosić się do Izby i bezpłatnie otrzymać te wytyczne.
Przedstawiciele branży mleczarskiej zaznaczają także, że nie nastąpił spadek wzrostu zainteresowania produktami mleczarskimi w związku z koronawirusem. Widać jednak, że aktualnie większym zainteresowaniem cieszą się obecnie produkty z długim terminem ważności, a wśród nich mleko w proszku i mleko UHT. Ludzie robią bowiem coraz większe zakupy.
Przedstawiciele PIM zwacają jednak przede wszystkim uwagę na to, że branża mleczarska musi liczyć z tym, że nastaną naprawdę trudne czasy.
- Musimy przygotować się na poważny kryzys o globalnym zasięgu, który także odbije się na sektorze mleczarskim - mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura PIM oraz wiceprezydent COGECA. - Takie sygnały już dziś dochodzą do mnie z wielu krajów. Unijne struktury, ministrowie i organizacje pracują nad skrajnie czarnymi scenariuszami. Powinniśmy już dziś rozpocząć dyskusję nad tym, jak kryzys odbije się na polskim sektorze i jakie powinniśmy podjąć działania zapobiegawcze. Na pewno promować, wspierać i pobudzać krajową konsumpcję mleka i produktów mlecznych. To jest niezwykle ważne - dodaje.