Koniec maślanej drożyzny?
Ceny produktów mlecznych, zwłaszcza masła i maślanki w proszku, na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii poszły w dół. W UE i USA także widoczny jest spadek cen masła. Czy ta tendencja się utrzyma?
We wtorek (3 października) odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na tam do 1 050 pkt. wobec 1 075 pkt. na poprzedniej aukcji, która została przeprowadzona 19 września (spadek o 2,4%) - czyli wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. - Jednocześnie jest to najsilniejszy spadek indeksu GDT od marca br. - zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
W kierunku spadku indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej obniżyły się: ceny maślanki w proszku (-10,3%), masła (-3,6%) i bezwodnego tłuszczu mlecznego (-3,4%). - Zwiększyła się natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 37 990 t wobec 34 117 t na poprzedniej aukcji (+11,4%) - informuje Jakub Olipra. Dodaje przy tym, że kolejna aukcja GDT odbędzie się 17 października.
Spadek cen masła obserwowany jest także w Unii Europejskiej. Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, ceny tego produktu w drugiej połowie września obniżyły się po raz pierwszy od marca tego roku. Obniżenie cen masła w ostatnich tygodniach odnotowano również w USA.
- Wyniki ostatniej aukcji GDT w połączeniu z tendencjami obserwowanymi w UE oraz USA stanowią wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym światowy rynek mleka osiągnął już szczyt cyklu i w kolejnych miesiącach obserwowany będzie spadek cen produktów mlecznych, w szczególności cen masła (por. AGROmapa z 15.09.2017) - uważa ekonomista Credit Agricole.