Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 5 kwietnia 2023 12:55 Romka Antczak Aktualizacja: 5 kwietnia 2023 20:29
Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP
Źródło: fotolia.com
Poubojowe klasy wieprzowe - jak się je określa? Co ma wpływ na wysokość klasy?
Spis treści:

    W Polsce wzrasta spożycie wieprzowiny w stosunku do konsumpcji drobiu czy wołowiny. Natomiast produkcja trzody chlewnej w naszym kraju spada w szaleńczym tempie. Aby sprostać wymaganiom rynku importujemy mięso w takich ilościach, że import tusz wieprzowych przewyższa ich eksport*. Jak określa się mięsność świń i przydziela klasy po uboju?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Klasyfikacja tusz wieprzowych - dlaczego powstał system EUROP ?

    Przed rokiem 70- tym ubiegłego wieku jako główne kryterium oceny świń była ich masa. Ze względu na sposób ich karmienia cechowały się one wówczas większym otłuszczeniem. Pomysł na podział tusz według określonych kategorii pojawił się w latach siedemdziesiątych. Wyróżniono wtedy trzy klasy:

    • pełnomięsne
    • mięsne
    • małomięsne

    System klasyfikacji EUROP stworzony został w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Dotyczy on zarówno tusz wieprzowych, jak i wołowych. Zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi, a także odpowiednie ustalenie takiej ceny w UE.

    Klasyfikacja EUROP w Polsce

    Polska, przystępując do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku, automatycznie została objęta obowiązkiem klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych według założeń EUROP.  Jak się okazuje, nie wszystkie ubojnie muszą stosować owe przepisy. Dotyczą one jedynie tych, które w ciągu roku średnio ubiły powyżej 75 sztuk tygodniowo.

    Klasyfikacją objęte są tusze świń, których masa mieści się w granicach 60 - 120 kg, które nie były przeznaczone do rozrodu. Oceny takiej nie podlegają natomiast tusze pozyskane z loch, knurów, kastratów czy warchlaków, ale również z tuczników o masie innej niż wskazanej wyżej.

    Co ma wpływ na wysokość klasy tusz wieprzowych?

    Wysokość klasy określa się na podstawie procentowej ilości chudego mięsa w tuszy. Klasyfikację wykonuje się przy użyciu zatwierdzonych aparatów do szacowania nie później niż w ciągu 45 minut od rozpoczęcia czynności ubojowych.

    W Polsce wyróżniamy następujące klasy: S, E, U, R, O, P.  Pierwsze wymienione klasy charakteryzują się najwyższym udziałem mięsa chudego w tuszy:

    • S - powyżej 60%,
    • E - 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
    • U - 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

    Następne zaś mniejszym:

    • R - 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
    • O - 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.
    • P - mniej niż 40%.

    Znakowanie tusz wieprzowych

    W przypadku tusz wieprzowych oznakowanie powinno zawierać klasę mięsności lub procentową zawartość chudego mięsa w tuszy, np. „E” lub „56,4%”.

    Tusze wieprzowe po sklasyfikowaniu znakuje się poprzez stemplowanie lub/i etykietowanie. Etykieta powinna zawierać informacje takie jak:

    • Nazwę i numer zatwierdzenia rzeźni
    • Numer identyfikacyjny lub ubojowy zwierzęcia
    • Datę uboju i masę tuszy
    • Kategorię oraz klasę uformowania i otłuszczenia.


    Znak klasy jakości musi być umieszczony na każdej półtuszy wieprzowej, stempel - na zewnętrznej powierzchni, a etykieta - na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni tuszy.

    Ceny tusz wieprzowych

    Ubojnie najwięcej płacą za tuszę klasy S, która ma najwyższy udział procentowy chudego mięsa. Najmniej z kolei za klasę P, gdzie chudego mięsa jest najmniej, bo poniżej 40%. Różnica w cenie miedzy skrajnymi klasami wynosi 2,00 zł na kilogramie. W firmie Marcinkowscy, zajmującej się ubojem żywca wieprzowego ceny za poszczególne klasy przedstawiają się następująco:

    • S - 10,90 zł/kg
    • E - 10,80 zł/kg
    • U - 10,60 zł/kg
    • R2 - 10,00 zł/kg
    • O - 8,80 zł/kg
    • P - 8,90 zł/kg.

    * 

    Ceny żywca wieprzowego w skupach. KLIK

    • Tagi:
    • klasy wieprzowe
    • EUROP
    Romka Antczak
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Masz tę uprawę? Zasiejesz mniej, a dopłaty pozostaną. ARiMR zaakceptuje nowe normy od roku 2026
    27 grudnia 2025
    Ekonomika
    Szykują się potężne utrudnienia? Tysiące ciągników wyjadą na drogi w całej Polsce [MAPA]
    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    ARiMR przypomina o kluczowym obowiązku. Zegar tyka, rolnicy mają coraz mniej czasu!
    27 grudnia 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Trudny sezon dla kukurydzy, a plony i zbiory zaskoczyły
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek ziemniaków w 2025 roku. Czy za rok rolnicy też na nie postawią?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rekordowe zbiory kukurydzy na świecie. Jakie będą zapasy końcowe?
    26 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
    25 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności