Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ostatni dzwonek na „zielony nawóz". Trik rolników na żyzną glebę bez obornika
      TYLKO U NAS. Czesi odpowiadają rolnikom w sprawie afery z pietruszką
      Jak rolnicy odchwaszczają rzepak? Który system wygrywa?
      Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ziemię zadłużonego rolnika może przejąć państwo. Nowość w przepisach
      Ministerstwo wydało nowe zalecenia. Uwzględniono uproszczenia dla rolników
      To może poprawić krytyczną sytuację na rynku zbóż. Padło konkretne rozwiązanie
      Dopłaty 2025. Ile wyniosą? Znany jest kurs euro
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
      Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
      Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 5 kwietnia 2023 12:55 Romka Antczak Aktualizacja: 5 kwietnia 2023 20:29
Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP
Źródło: fotolia.com
Poubojowe klasy wieprzowe - jak się je określa? Co ma wpływ na wysokość klasy?
Spis treści:

    W Polsce wzrasta spożycie wieprzowiny w stosunku do konsumpcji drobiu czy wołowiny. Natomiast produkcja trzody chlewnej w naszym kraju spada w szaleńczym tempie. Aby sprostać wymaganiom rynku importujemy mięso w takich ilościach, że import tusz wieprzowych przewyższa ich eksport*. Jak określa się mięsność świń i przydziela klasy po uboju?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Klasyfikacja tusz wieprzowych - dlaczego powstał system EUROP ?

    Przed rokiem 70- tym ubiegłego wieku jako główne kryterium oceny świń była ich masa. Ze względu na sposób ich karmienia cechowały się one wówczas większym otłuszczeniem. Pomysł na podział tusz według określonych kategorii pojawił się w latach siedemdziesiątych. Wyróżniono wtedy trzy klasy:

    • pełnomięsne
    • mięsne
    • małomięsne

    System klasyfikacji EUROP stworzony został w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Dotyczy on zarówno tusz wieprzowych, jak i wołowych. Zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi, a także odpowiednie ustalenie takiej ceny w UE.

    Klasyfikacja EUROP w Polsce

    Polska, przystępując do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku, automatycznie została objęta obowiązkiem klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych według założeń EUROP.  Jak się okazuje, nie wszystkie ubojnie muszą stosować owe przepisy. Dotyczą one jedynie tych, które w ciągu roku średnio ubiły powyżej 75 sztuk tygodniowo.

    Klasyfikacją objęte są tusze świń, których masa mieści się w granicach 60 - 120 kg, które nie były przeznaczone do rozrodu. Oceny takiej nie podlegają natomiast tusze pozyskane z loch, knurów, kastratów czy warchlaków, ale również z tuczników o masie innej niż wskazanej wyżej.

    Co ma wpływ na wysokość klasy tusz wieprzowych?

    Wysokość klasy określa się na podstawie procentowej ilości chudego mięsa w tuszy. Klasyfikację wykonuje się przy użyciu zatwierdzonych aparatów do szacowania nie później niż w ciągu 45 minut od rozpoczęcia czynności ubojowych.

    W Polsce wyróżniamy następujące klasy: S, E, U, R, O, P.  Pierwsze wymienione klasy charakteryzują się najwyższym udziałem mięsa chudego w tuszy:

    • S - powyżej 60%,
    • E - 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
    • U - 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

    Następne zaś mniejszym:

    • R - 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
    • O - 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.
    • P - mniej niż 40%.

    Znakowanie tusz wieprzowych

    W przypadku tusz wieprzowych oznakowanie powinno zawierać klasę mięsności lub procentową zawartość chudego mięsa w tuszy, np. „E” lub „56,4%”.

    Tusze wieprzowe po sklasyfikowaniu znakuje się poprzez stemplowanie lub/i etykietowanie. Etykieta powinna zawierać informacje takie jak:

    • Nazwę i numer zatwierdzenia rzeźni
    • Numer identyfikacyjny lub ubojowy zwierzęcia
    • Datę uboju i masę tuszy
    • Kategorię oraz klasę uformowania i otłuszczenia.


    Znak klasy jakości musi być umieszczony na każdej półtuszy wieprzowej, stempel - na zewnętrznej powierzchni, a etykieta - na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni tuszy.

    Ceny tusz wieprzowych

    Ubojnie najwięcej płacą za tuszę klasy S, która ma najwyższy udział procentowy chudego mięsa. Najmniej z kolei za klasę P, gdzie chudego mięsa jest najmniej, bo poniżej 40%. Różnica w cenie miedzy skrajnymi klasami wynosi 2,00 zł na kilogramie. W firmie Marcinkowscy, zajmującej się ubojem żywca wieprzowego ceny za poszczególne klasy przedstawiają się następująco:

    • S - 10,90 zł/kg
    • E - 10,80 zł/kg
    • U - 10,60 zł/kg
    • R2 - 10,00 zł/kg
    • O - 8,80 zł/kg
    • P - 8,90 zł/kg.

    * 

    Ceny żywca wieprzowego w skupach. KLIK

    • Tagi:
    • klasy wieprzowe
    • EUROP
    Romka Antczak
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Jakiego ziemniaka potrzebuje rynek? Można się zdziwić
    3 października 2025
    Uprawy
    Co sieją polscy rolnicy? Materiał siewny 2025 [VIDEO]
    3 października 2025
    Newsy
    Tony zanieczyszczonych owoców z Ukrainy nie wjechały do Polski
    3 października 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Rolnik nie ma 25 lat ubezpieczenia? Co z emeryturą? KRUS stawia sprawę jasno
    3 października 2025
    Prawo i finanse
    350 plus do emerytury. Specjalne świadczenie dla jednej grupy seniorów
    3 października 2025
    Analizy rynkowe
    Pośrednicy wstrzymują skup zbóż
    2 października 2025
    Prawo i finanse
    Ziemię zadłużonego rolnika może przejąć państwo. Nowość w przepisach
    2 października 2025
    Prawo i finanse
    Ministerstwo wydało nowe zalecenia. Uwzględniono uproszczenia dla rolników
    1 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności