Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 5 kwietnia 2023 12:55 Romka Antczak Aktualizacja: 5 kwietnia 2023 20:29
Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP
Źródło: fotolia.com
Poubojowe klasy wieprzowe - jak się je określa? Co ma wpływ na wysokość klasy?
Spis treści:

    W Polsce wzrasta spożycie wieprzowiny w stosunku do konsumpcji drobiu czy wołowiny. Natomiast produkcja trzody chlewnej w naszym kraju spada w szaleńczym tempie. Aby sprostać wymaganiom rynku importujemy mięso w takich ilościach, że import tusz wieprzowych przewyższa ich eksport*. Jak określa się mięsność świń i przydziela klasy po uboju?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Klasyfikacja tusz wieprzowych - dlaczego powstał system EUROP ?

    Przed rokiem 70- tym ubiegłego wieku jako główne kryterium oceny świń była ich masa. Ze względu na sposób ich karmienia cechowały się one wówczas większym otłuszczeniem. Pomysł na podział tusz według określonych kategorii pojawił się w latach siedemdziesiątych. Wyróżniono wtedy trzy klasy:

    • pełnomięsne
    • mięsne
    • małomięsne

    System klasyfikacji EUROP stworzony został w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Dotyczy on zarówno tusz wieprzowych, jak i wołowych. Zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi, a także odpowiednie ustalenie takiej ceny w UE.

    Klasyfikacja EUROP w Polsce

    Polska, przystępując do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku, automatycznie została objęta obowiązkiem klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych według założeń EUROP.  Jak się okazuje, nie wszystkie ubojnie muszą stosować owe przepisy. Dotyczą one jedynie tych, które w ciągu roku średnio ubiły powyżej 75 sztuk tygodniowo.

    Klasyfikacją objęte są tusze świń, których masa mieści się w granicach 60 - 120 kg, które nie były przeznaczone do rozrodu. Oceny takiej nie podlegają natomiast tusze pozyskane z loch, knurów, kastratów czy warchlaków, ale również z tuczników o masie innej niż wskazanej wyżej.

    Co ma wpływ na wysokość klasy tusz wieprzowych?

    Wysokość klasy określa się na podstawie procentowej ilości chudego mięsa w tuszy. Klasyfikację wykonuje się przy użyciu zatwierdzonych aparatów do szacowania nie później niż w ciągu 45 minut od rozpoczęcia czynności ubojowych.

    W Polsce wyróżniamy następujące klasy: S, E, U, R, O, P.  Pierwsze wymienione klasy charakteryzują się najwyższym udziałem mięsa chudego w tuszy:

    • S - powyżej 60%,
    • E - 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
    • U - 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

    Następne zaś mniejszym:

    • R - 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
    • O - 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.
    • P - mniej niż 40%.

    Znakowanie tusz wieprzowych

    W przypadku tusz wieprzowych oznakowanie powinno zawierać klasę mięsności lub procentową zawartość chudego mięsa w tuszy, np. „E” lub „56,4%”.

    Tusze wieprzowe po sklasyfikowaniu znakuje się poprzez stemplowanie lub/i etykietowanie. Etykieta powinna zawierać informacje takie jak:

    • Nazwę i numer zatwierdzenia rzeźni
    • Numer identyfikacyjny lub ubojowy zwierzęcia
    • Datę uboju i masę tuszy
    • Kategorię oraz klasę uformowania i otłuszczenia.


    Znak klasy jakości musi być umieszczony na każdej półtuszy wieprzowej, stempel - na zewnętrznej powierzchni, a etykieta - na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni tuszy.

    Ceny tusz wieprzowych

    Ubojnie najwięcej płacą za tuszę klasy S, która ma najwyższy udział procentowy chudego mięsa. Najmniej z kolei za klasę P, gdzie chudego mięsa jest najmniej, bo poniżej 40%. Różnica w cenie miedzy skrajnymi klasami wynosi 2,00 zł na kilogramie. W firmie Marcinkowscy, zajmującej się ubojem żywca wieprzowego ceny za poszczególne klasy przedstawiają się następująco:

    • S - 10,90 zł/kg
    • E - 10,80 zł/kg
    • U - 10,60 zł/kg
    • R2 - 10,00 zł/kg
    • O - 8,80 zł/kg
    • P - 8,90 zł/kg.

    * 

    Ceny żywca wieprzowego w skupach. KLIK

    • Tagi:
    • klasy wieprzowe
    • EUROP
    Romka Antczak
    Warto wiedzieć
    Inne
    Ogromny pożar strawił budynek gospodarczy. Załamana rodzina potrzebuje pomocy
    7 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja
    7 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    W tym naborze można było dostać 200 tys. zł. Ile wniosków wpłynęło?
    7 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
    4 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
    2 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
    1 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
    1 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności