Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
      W skupach brakuje miejsca. Tylko dzięki temu rolnik będzie mógł sprzedać zboże
      Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?
      Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
      Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz azalie w ogrodzie? Nigdy nie zapominaj o tej jednej rzeczy jesienią
      Podlewaj tym pomidory, a będą słodsze. Tak naturalnie poprawisz ich smak
      Zdobiła domy naszych babć i mam. Dzisiaj przeżywa drugą młodość
      Fioletowe kulki do "wiejskich ogrodów". W Polsce był uprawiany już w XVI wieku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 5 kwietnia 2023 12:55 Romka Antczak Aktualizacja: 5 kwietnia 2023 20:29
Klasyfikacja tusz wieprzowych - system EUROP
Źródło: fotolia.com
Poubojowe klasy wieprzowe - jak się je określa? Co ma wpływ na wysokość klasy?
Spis treści:

    W Polsce wzrasta spożycie wieprzowiny w stosunku do konsumpcji drobiu czy wołowiny. Natomiast produkcja trzody chlewnej w naszym kraju spada w szaleńczym tempie. Aby sprostać wymaganiom rynku importujemy mięso w takich ilościach, że import tusz wieprzowych przewyższa ich eksport*. Jak określa się mięsność świń i przydziela klasy po uboju?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Klasyfikacja tusz wieprzowych - dlaczego powstał system EUROP ?

    Przed rokiem 70- tym ubiegłego wieku jako główne kryterium oceny świń była ich masa. Ze względu na sposób ich karmienia cechowały się one wówczas większym otłuszczeniem. Pomysł na podział tusz według określonych kategorii pojawił się w latach siedemdziesiątych. Wyróżniono wtedy trzy klasy:

    • pełnomięsne
    • mięsne
    • małomięsne

    System klasyfikacji EUROP stworzony został w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Dotyczy on zarówno tusz wieprzowych, jak i wołowych. Zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi, a także odpowiednie ustalenie takiej ceny w UE.

    Klasyfikacja EUROP w Polsce

    Polska, przystępując do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku, automatycznie została objęta obowiązkiem klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych według założeń EUROP.  Jak się okazuje, nie wszystkie ubojnie muszą stosować owe przepisy. Dotyczą one jedynie tych, które w ciągu roku średnio ubiły powyżej 75 sztuk tygodniowo.

    Klasyfikacją objęte są tusze świń, których masa mieści się w granicach 60 - 120 kg, które nie były przeznaczone do rozrodu. Oceny takiej nie podlegają natomiast tusze pozyskane z loch, knurów, kastratów czy warchlaków, ale również z tuczników o masie innej niż wskazanej wyżej.

    Co ma wpływ na wysokość klasy tusz wieprzowych?

    Wysokość klasy określa się na podstawie procentowej ilości chudego mięsa w tuszy. Klasyfikację wykonuje się przy użyciu zatwierdzonych aparatów do szacowania nie później niż w ciągu 45 minut od rozpoczęcia czynności ubojowych.

    W Polsce wyróżniamy następujące klasy: S, E, U, R, O, P.  Pierwsze wymienione klasy charakteryzują się najwyższym udziałem mięsa chudego w tuszy:

    • S - powyżej 60%,
    • E - 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
    • U - 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

    Następne zaś mniejszym:

    • R - 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
    • O - 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.
    • P - mniej niż 40%.

    Znakowanie tusz wieprzowych

    W przypadku tusz wieprzowych oznakowanie powinno zawierać klasę mięsności lub procentową zawartość chudego mięsa w tuszy, np. „E” lub „56,4%”.

    Tusze wieprzowe po sklasyfikowaniu znakuje się poprzez stemplowanie lub/i etykietowanie. Etykieta powinna zawierać informacje takie jak:

    • Nazwę i numer zatwierdzenia rzeźni
    • Numer identyfikacyjny lub ubojowy zwierzęcia
    • Datę uboju i masę tuszy
    • Kategorię oraz klasę uformowania i otłuszczenia.


    Znak klasy jakości musi być umieszczony na każdej półtuszy wieprzowej, stempel - na zewnętrznej powierzchni, a etykieta - na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni tuszy.

    Ceny tusz wieprzowych

    Ubojnie najwięcej płacą za tuszę klasy S, która ma najwyższy udział procentowy chudego mięsa. Najmniej z kolei za klasę P, gdzie chudego mięsa jest najmniej, bo poniżej 40%. Różnica w cenie miedzy skrajnymi klasami wynosi 2,00 zł na kilogramie. W firmie Marcinkowscy, zajmującej się ubojem żywca wieprzowego ceny za poszczególne klasy przedstawiają się następująco:

    • S - 10,90 zł/kg
    • E - 10,80 zł/kg
    • U - 10,60 zł/kg
    • R2 - 10,00 zł/kg
    • O - 8,80 zł/kg
    • P - 8,90 zł/kg.

    * 

    Ceny żywca wieprzowego w skupach. KLIK

    • Tagi:
    • klasy wieprzowe
    • EUROP
    Romka Antczak
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
    4 września 2025
    Analizy rynkowe
    Umowa z Mercosurem zaleje Europę tonami cukru bez żadnego cła - alarmuje ZPC
    4 września 2025
    Zboża
    Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
    4 września 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Umowa z Mercosurem zaleje Europę tonami cukru bez żadnego cła - alarmuje ZPC
    4 września 2025
    Analizy rynkowe
    Czy Polska żywność jest bezpieczna? Ważna dyskusja w Karpaczu [VIDEO]
    3 września 2025
    Analizy rynkowe
    Sytuacja na światowym rynku pszenicy
    2 września 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?
    2 września 2025
    Przepisy
    Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
    29 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności