Jakie ceny żywności na rynku światowym?
Żywność na świecie w skali roku zdrożała, w porównaniu do poprzedniego miesiąca - w listopadzie staniała.
Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. wyżywienia i rolnictwa) żywność na świecie w skali roku podrożała o 10,4%. Notowania żywności rosły systematycznie od początku tego roku, jedynie w lipcu i teraz w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek. W porównaniu do października indeks żywności obniżył się o 0,4%.
Czytaj także: Najważniejsze rynki eksportowe dla polskiej żywności KLIK
Jakie produkty żywnościowe najbardziej potaniały w listopadzie? Największą obniżkę zauważono w cenach cukru (-8,9%), nieznacznie spadły ceny zbóż (-0,6%) i mięsa (-0,2%). Podrożały natomiast oleje roślinne (+4,5%) oraz ponownie artykuły mleczarskie (+1,9%).
- W sektorze mięsnym obniżyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała natomiast wołowina. Notowania mięsa ogółem były w listopadzie o 4,5% wyższe niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.
Według analityków spadek cen wieprzowiny w listopadzie był spowodowany obniżeniem popytu importowego Chin, a co za tym idzie ograniczeniem unijnego eksportu na ten rynek przy znacznej podaży. Do spadku cen mięsa owczego ogółem na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. - Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii - zaznacza FAMMU/FAPA.
W przypadku cen zbóż, w porównaniu do listopada 2015 r. - spadły o 7,9%. Do tendencji zniżkowej, według FAMMU/FAPA przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz obfita podaż ziarna w skali globu. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na obniżenie notowań pszenicy.
Czytaj także: Ceny wieprzowiny, wołowiny i drobiu w UE i na świecie KLIK