Co z cenami trzody chlewnej? [WYKRES]
Po marcowych wzrostach cen tucznika, nastąpiło wyhamowanie i delikatne obniżki notowań. Ceny knura pozostają na stabilnym poziomie, natomiast ceny maciory zaczęły mocno spadać.
Po zawirowaniach i okresach niskich cen tucznika w marcu nastąpiły zwyżki notowań. Obecnie obserwujemy wyhamowanie wzrostów i ceny świń są na stabilnym poziomie. Wynoszą one od 4,60 do 5,20 zł/kg. Z kolei poubojowo w klasie E notowania oscylują w granicach 6,30 - 6,70 zł/kg.
Podobnie dzieje się na giełdzie niemieckiej.
- Na początku bieżącego tygodnia dostępna podaż świń gotowych do uboju wystarczy na pokrycie istniejących potrzeb rzeźni - czytamy na vezg.de.
Choć obecnie ceny tucznika są stabilne, to pewne obawy w tej kwestii ma Paweł Sworowski z firmy Martrans, która zajmuje się skupem żywca, zarówno wieprzowego, jak i wołowego:
- Nie jestem przekonany czy tak stabilnie będzie, ponieważ zrobiło się dużo towaru i widzę jakby się już lekko blokował odbiór.
Niezmienna pozostaje także sytuacja w przypadku cen knurów. Aktualnie skupuje się je w granicach 2,50 - 3,30 zł/kg.
O stabilizacji cen natomiast nie możemy powiedzieć w przypadku macior. W ostatnim tygodniu skupy oferują znacznie niższą kwotę, niż choćby dwa tygodnie temu. Przypomnijmy, że na podstawie publikowanych notowań uzyskanych od firm zajmujących się skupem żywca, 12 kwietnia najwyższa proponowana cena za maciorę wynosiła 4,30 zł/kg, a aktualnie jest to 3,70 zł/kg. W jednej z firm skupujących trzodę chlewną obniżka wyniosła aż złotówkę na kilogramie. Jaki jest powód nagłych spadków cen macior?
- Ta branża to katastrofa. Dwa razy w tygodniu są obniżki cen, tłumaczy się to totalnym brakiem zbytu i brakiem zainteresowania - taką informację od ubojni udało się uzyskać Pawłowi Sworowskiemu z firmy Martrans.
Poniższy wykres przedstawia średnie ceny macior w kwietniu, na podstawie danych uzyskanych od firm zajmujących się skupem trzody chlewnej.