Ceny wieprzowiny spadną?
Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie, czyli do grudnia tego roku, będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro.
W 2013 roku w Unii, w efekcie zmniejszenia produkcji, przy jednocześnie znacząco większym spadku eksportu netto, podaż wieprzowiny może nieznacznie zmaleć w porównaniu z 2012 rokiem. Według informacji Komisji Europejskiej w trzecim kwartale tego roku unijne ceny wieprzowiny mogą być o około 1% wyższe niż rok wcześniej. Ale już w ostatnim kwartale ceny mogą ukształtować się na poziomie o 2% niższym od wysokiego poziomu sprzed roku. Spadek cen może być skutkiem spowolnienia gospodarczego i trudnej sytuacji na rynku pracy oraz wzrostu zainteresowania konsumentów tańszymi gatunkami mięsa, zwłaszcza kurcząt. Zespół ekspertów Agencji Rynku Rolnego, uwzględniając sezonowe wahania cen, przewiduje, że przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie objętym prognozą mogą kształtować się następująco: wrzesień - 5,60-5,90zł/kg, grudzień - 5,40-5,80zł/kg.