Ceny tuczników pną się w górę
- Dalszy ciąg wzrostu cen żywca wieprzowego - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Z czego to wynika?
KZP-PTCh wskazuje na cztery istotne czynniki dla naszego rynku wieprzowiny.
Po pierwsze
Rynek trzody chlewnej oraz sytuacja cenowa wieprzowiny zależy w dużej mierze od tego, co wydarzy się w Chinach.
- A tam pogłowie ciągle spada i rozprzestrzenia się wirus ASF. Deficyt mięsa wieprzowego na chińskim rynku będzie zaspokajany importem. Daje to dobre perspektywy na utrzymanie wysokiej ceny tuczników w większości krajów - uważa KZP-PTCh.
Po drugie
W Unii Europejskiej powoli wchodzimy w sezonowe podwyżki cen tuczników.
- W sezonie letnim rośnie konsumpcja w związku z sezonem grillowym, przy ograniczonej podaży żywca. Jest to efekt wyższych temperatur, które powodują spadek przyrostów zwierząt - tłumaczy Związek.
Po trzecie
U naszego zachodniego sąsiada po okresie świątecznym mamy tydzień ubojowy. - Potrzeby zakładów ubojowych nie zostały w pełni pokryte, dlatego notowania VEZG tuczników w dniu 8/5/2019 wzrosły o 3 centy do wysokości 1,76 €/kg (wbc) - zaznacza KZP-PTCh.
Po czwarte
Związek zwraca również uwagę na to, że eksperci z firmy Genesus wyliczyli, że biorąc dzisiejsze ceny kontraktów terminowych na tuczniki, kukurydzę i soję średni zysk amerykańskich producentów w nadchodzących 12 miesiącach wyniesie $50 na tuczniku.
- Konkurencja ubojni o surowiec nasila się. Marża zakładów ubojowych kurczy się, a zyskują producenci żywca wieprzowego - wskazuje KZP-PTCh.