Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?

Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?

Newsy 25 maja 2024 07:00
Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?
Źródło: Canva
Które miody odmianowe są najpopularniejsze? Jak i gdzie powstają i ile ich zjadamy?
Spis treści:

    Według danych sprzedażowych polscy konsumenci najchętniej wybierają miód wielokwiatowy, jednak dużą popularnością cieszą się również miody odmianowe. Które z nich są najpopularniejsze, jak i gdzie powstają i ile ich zjadamy?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Polska Izba Miodu przedstawia kilka ciekawostek na temat różnych gatunków tego pszczelego produktu.

    Skąd pszczoła wie, że ma zbierać nektar tylko jednej rośliny?

    Jedną z kwestii najbardziej nurtujących przeciętnego zjadacza miodu jest sposób, w jaki powstają miody odmianowe. Jak to się dzieje, że pszczoły zbierają nektar tylko z jednego gatunku roślin? I skąd pszczelarz wie, jaki miód wyprodukowały pszczoły?

    Miody odmianowe powstają najczęściej w pasiekach zlokalizowanych przy dużych skupiskach określonych drzew czy kwiatów, co w naturalny sposób sprawia, że pszczoły zbierają nektar głównie z jednego konkretnego gatunku rośliny.

    Dodatkowo ważna jest pora kwitnienia kwiatów – zwykle na przełomie maja i czerwca produkowany jest miód akacjowy, na przełomie czerwca i lipca – miód lipowy, zaś miód wrzosowy pszczoły będą mogły wyprodukować dopiero jesienią – choć w tym roku, ze względu na anomalie pogodowe wczesną wiosną – rytm ten ulegnie najprawdopodobniej zakłóceniu.

    Nie każdy też wie, że pszczoły miodne charakteryzują się „wiernością kwiatową”. Oznacza to, że rodziny z konkretnych uli specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. 

    Dzięki temu pracują szybciej i sprawniej. Jeśli więc pasieka stoi w pobliżu pól rzepaku, owady nauczą się zbierać nektar z kwiatów, których mają pod dostatkiem i pozostaną temu wierne aż do przekwitnięcia roślin. Doświadczony pszczelarz jest w stanie rozpoznać rodzaj miodu po jego kolorze, zapachu i smaku - i w ten sposób go sklasyfikować.

    - Co ważne, miód wprowadzony do obrotu  przez polskie firmy i dostępny w sklepach przechodzi dokładne i bardzo zaawansowane technologicznie badania, zarówno jakości, jak i składu. W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał. Dzięki temu konsumenci wybierający miód ze sklepowych półek są pewni, że kupują produkt zgodny z informacją na opakowaniu. To o tyle ważne, że obecnie miód odmianowy produkowany tylko z jednej rośliny, jak na przykład lipowy czy akacjowy, jest w Polsce coraz rzadziej spotykany – wyjaśnia Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

    Jakie miody odmianowe najchętniej kupujemy?

    Badanie zrealizowane w marcu 2024 r. przez SW Research pokazało, że aż 80% respondentów przy sklepowej półce sprawdza rodzaj miodu i jest to dla nich najważniejsza kwestia podczas dokonywania zakupu. Według danych Polskiej Izby Miodu najbardziej preferowany, to miód wielokwiatowy, który wskazuje ponad 40% klientów. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują odpowiednio: lipowy 11%, spadziowy 8%, gryczany 8% i akacjowy 7%.

    - Pewną ciekawostką jest miód lipowy, znany z intensywnego i przyjemnego zapachu.Odgrywa on znaczącą rolę w przemyśle miodowym Unii Europejskiej, stanowiąc kluczowy produkt eksportowy dla wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnych właściwości, ale także z wyjątkowego smaku, który doceniają wielbiciele miodu na całym kontynencie. Dzięki tym cechom miód lipowy jest często wykorzystywany w europejskiej gastronomii, dodając unikalnego akcentu do wielu deserów i potraw – mówi Przemysław Rujna.

    Gdzie produkowany jest miód odmianowy?

    Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają w Polsce charakter regionalny. Przykładowo, południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej. Niewiele osób wie, że ten miód jako jedyny nie powstaje z nektaru. Pszczoły produkują go ze słodkiej spadzi, która osadza się na igłach i liściach niektórych gatunków drzew.

    Z kolei na północy kraju najczęściej wybierany i wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz charakteryzujący się białą barwą i kremową konsystencją miód rzepakowy. We wschodniej części Polski triumfy święci natomiast ciemny miód gryczany o wyrazistym smaku i zdecydowanym aromacie, który szczególnie docenią koneserzy miodu.

    Zachodnia część kraju specjalizuje się w produkcji miodu z nektaru kwiatów lipy i akacji. Ta ostatnia odmiana polecana jest szczególnie osobom lubiącym konsystencje lejące, bo najdłużej pozostaje płynna. Miód akacjowy ma delikatnie kwiatowy smak i jasnozielony kolor.

    - Miody odmianowe powstające z przewagi nektaru głównie jednej rośliny są bardzo popularne wśród polskich konsumentów, jednak ich pozyskiwanie w naszym kraju stanowi coraz większe wyzwanie. Powodem jest między innymi zmieniający się klimat oraz zbyt rygorystyczne przepisy kwalifikujące, odmienne od większości krajów UE. Dlatego ciekawą alternatywą są miody pochodzące z różnych regionów świata: wysokiej jakości miody lipowe powstają w Rumunii, a akacjowe – na przykład w Chinach, skąd są szeroko eksportowane. Ich koneserami są w szczególności Japończycy – wyjaśnia Przemysław Rujna.

    Ile miodu zjadamy?

    Według danych Polskiej Izby Miodu Polacy spożywają około 1 kg miodu na osobę rocznie. To niewiele -średnia dla krajów Europy Zachodniej wynosi 1,7 kg. Dla porównania Włosi czy Niemcy jedzą około 2 kg rocznie, a Grecy aż 5 kg. To pokazuje, że mamy jeszcze sporo potencjału do wykorzystania, jeśli chodzi o budowanie popytu.

    W bardziej egzotycznych zakątkach świata spożycie miodu jest zróżnicowane, ale ponieważ te kraje są dużo bardziej zaludnione wiec nawet przy stosunkowo niskim spożyciu - zapotrzebowanie na surowiec jest ogromne. Przykładowo Japończycy jedzą 1 kg rocznie- co daje zapotrzebowanie roczne na miód na poziomie 126 tys. ton (co ciekawe – niemal w całości pochodzący z importu, ze względu na brak krajowych pożytków), a w Chinach, gdzie gospodarka pasieczna ma bardzo długą historię i bogate tradycje, spożycie własne oscyluje w granicach 80 tys. ton w ciągu roku.

    CZYTAJ TAKŻE: Dziś Światowy Dzień Pszczół. Jak je chronić?

    Źródło: Polska Izba Miodu
    • Tagi:
    • miód
    • Polska Izba Miodu
    Podobne artykuły
    Newsy

    Podejrzany zapach i smak miodu, który jechał do Polski

    10 października 2025
    Dla domu

    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu

    15 sierpnia 2025
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Ekonomika

    Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują

    4 czerwca 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Żywienie

    GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

    26 lutego 2025
    Newsy

    Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin

    29 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Drób
    Kolejna fala choroby zbiera śmiertelne żniwo. Gdzie dokładnie?
    22 października 2025
    Zboża
    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?
    22 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Wypadek w gospodarstwie. Nie żyje kobieta w ciąży
    22 października 2025
    Newsy
    Małgorzata Gromadzka wiceministrem rolnictwa. Zastąpiła Michała Kołodziejczaka
    21 października 2025
    Newsy
    Pijany 16-latek ciągnikiem dziadka przyjechał na dyskotekę
    21 października 2025
    Newsy
    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności