Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kukurydza w centrum uwagi – praktyczne porady i nowości odmianowe
      Odmiany zbóż na nowy sezon: Co poleca branża nasienna?
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dzierżawa bije rekordy – KOWR podsumowuje pierwsze półrocze 2025
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie, gdy inne rośliny już przestaną. Miał powstać z łez Heleny Trojańskiej
      Nowa inwazyjna roślina. Rośnie do 30 cm na dobę. Dotarła już do Europy
      Niebieski dywan w twoim ogrodzie. Wyjątkowo odporny na ataki szkodników i chorób
      Rośnie szybko i intensywnie. "Żółta lawenda" praktycznie nie ma wymagań
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?

Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?

Newsy 25 maja 2024 07:00
Akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy? Jaki miód najchętniej kupują Polacy?
Źródło: Canva
Które miody odmianowe są najpopularniejsze? Jak i gdzie powstają i ile ich zjadamy?
Spis treści:

    Według danych sprzedażowych polscy konsumenci najchętniej wybierają miód wielokwiatowy, jednak dużą popularnością cieszą się również miody odmianowe. Które z nich są najpopularniejsze, jak i gdzie powstają i ile ich zjadamy?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Polska Izba Miodu przedstawia kilka ciekawostek na temat różnych gatunków tego pszczelego produktu.

    Skąd pszczoła wie, że ma zbierać nektar tylko jednej rośliny?

    Jedną z kwestii najbardziej nurtujących przeciętnego zjadacza miodu jest sposób, w jaki powstają miody odmianowe. Jak to się dzieje, że pszczoły zbierają nektar tylko z jednego gatunku roślin? I skąd pszczelarz wie, jaki miód wyprodukowały pszczoły?

    Miody odmianowe powstają najczęściej w pasiekach zlokalizowanych przy dużych skupiskach określonych drzew czy kwiatów, co w naturalny sposób sprawia, że pszczoły zbierają nektar głównie z jednego konkretnego gatunku rośliny.

    Dodatkowo ważna jest pora kwitnienia kwiatów – zwykle na przełomie maja i czerwca produkowany jest miód akacjowy, na przełomie czerwca i lipca – miód lipowy, zaś miód wrzosowy pszczoły będą mogły wyprodukować dopiero jesienią – choć w tym roku, ze względu na anomalie pogodowe wczesną wiosną – rytm ten ulegnie najprawdopodobniej zakłóceniu.

    Nie każdy też wie, że pszczoły miodne charakteryzują się „wiernością kwiatową”. Oznacza to, że rodziny z konkretnych uli specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. 

    Dzięki temu pracują szybciej i sprawniej. Jeśli więc pasieka stoi w pobliżu pól rzepaku, owady nauczą się zbierać nektar z kwiatów, których mają pod dostatkiem i pozostaną temu wierne aż do przekwitnięcia roślin. Doświadczony pszczelarz jest w stanie rozpoznać rodzaj miodu po jego kolorze, zapachu i smaku - i w ten sposób go sklasyfikować.

    - Co ważne, miód wprowadzony do obrotu  przez polskie firmy i dostępny w sklepach przechodzi dokładne i bardzo zaawansowane technologicznie badania, zarówno jakości, jak i składu. W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał. Dzięki temu konsumenci wybierający miód ze sklepowych półek są pewni, że kupują produkt zgodny z informacją na opakowaniu. To o tyle ważne, że obecnie miód odmianowy produkowany tylko z jednej rośliny, jak na przykład lipowy czy akacjowy, jest w Polsce coraz rzadziej spotykany – wyjaśnia Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.

    Jakie miody odmianowe najchętniej kupujemy?

    Badanie zrealizowane w marcu 2024 r. przez SW Research pokazało, że aż 80% respondentów przy sklepowej półce sprawdza rodzaj miodu i jest to dla nich najważniejsza kwestia podczas dokonywania zakupu. Według danych Polskiej Izby Miodu najbardziej preferowany, to miód wielokwiatowy, który wskazuje ponad 40% klientów. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują odpowiednio: lipowy 11%, spadziowy 8%, gryczany 8% i akacjowy 7%.

    - Pewną ciekawostką jest miód lipowy, znany z intensywnego i przyjemnego zapachu.Odgrywa on znaczącą rolę w przemyśle miodowym Unii Europejskiej, stanowiąc kluczowy produkt eksportowy dla wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnych właściwości, ale także z wyjątkowego smaku, który doceniają wielbiciele miodu na całym kontynencie. Dzięki tym cechom miód lipowy jest często wykorzystywany w europejskiej gastronomii, dodając unikalnego akcentu do wielu deserów i potraw – mówi Przemysław Rujna.

    Gdzie produkowany jest miód odmianowy?

    Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają w Polsce charakter regionalny. Przykładowo, południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej. Niewiele osób wie, że ten miód jako jedyny nie powstaje z nektaru. Pszczoły produkują go ze słodkiej spadzi, która osadza się na igłach i liściach niektórych gatunków drzew.

    Z kolei na północy kraju najczęściej wybierany i wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz charakteryzujący się białą barwą i kremową konsystencją miód rzepakowy. We wschodniej części Polski triumfy święci natomiast ciemny miód gryczany o wyrazistym smaku i zdecydowanym aromacie, który szczególnie docenią koneserzy miodu.

    Zachodnia część kraju specjalizuje się w produkcji miodu z nektaru kwiatów lipy i akacji. Ta ostatnia odmiana polecana jest szczególnie osobom lubiącym konsystencje lejące, bo najdłużej pozostaje płynna. Miód akacjowy ma delikatnie kwiatowy smak i jasnozielony kolor.

    - Miody odmianowe powstające z przewagi nektaru głównie jednej rośliny są bardzo popularne wśród polskich konsumentów, jednak ich pozyskiwanie w naszym kraju stanowi coraz większe wyzwanie. Powodem jest między innymi zmieniający się klimat oraz zbyt rygorystyczne przepisy kwalifikujące, odmienne od większości krajów UE. Dlatego ciekawą alternatywą są miody pochodzące z różnych regionów świata: wysokiej jakości miody lipowe powstają w Rumunii, a akacjowe – na przykład w Chinach, skąd są szeroko eksportowane. Ich koneserami są w szczególności Japończycy – wyjaśnia Przemysław Rujna.

    Ile miodu zjadamy?

    Według danych Polskiej Izby Miodu Polacy spożywają około 1 kg miodu na osobę rocznie. To niewiele -średnia dla krajów Europy Zachodniej wynosi 1,7 kg. Dla porównania Włosi czy Niemcy jedzą około 2 kg rocznie, a Grecy aż 5 kg. To pokazuje, że mamy jeszcze sporo potencjału do wykorzystania, jeśli chodzi o budowanie popytu.

    W bardziej egzotycznych zakątkach świata spożycie miodu jest zróżnicowane, ale ponieważ te kraje są dużo bardziej zaludnione wiec nawet przy stosunkowo niskim spożyciu - zapotrzebowanie na surowiec jest ogromne. Przykładowo Japończycy jedzą 1 kg rocznie- co daje zapotrzebowanie roczne na miód na poziomie 126 tys. ton (co ciekawe – niemal w całości pochodzący z importu, ze względu na brak krajowych pożytków), a w Chinach, gdzie gospodarka pasieczna ma bardzo długą historię i bogate tradycje, spożycie własne oscyluje w granicach 80 tys. ton w ciągu roku.

    CZYTAJ TAKŻE: Dziś Światowy Dzień Pszczół. Jak je chronić?

    Źródło: Polska Izba Miodu
    • Tagi:
    • miód
    • Polska Izba Miodu
    Podobne artykuły
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Żywienie

    GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

    26 lutego 2025
    Newsy

    Polacy kupują coraz więcej miodu? Rośnie import miodów z Ukrainy i Chin

    29 stycznia 2025
    Dla domu

    Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

    31 grudnia 2024
    Newsy

    Imponujący wzrost eksportu miodu. Polska jednym z liderów w Europie

    15 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ile milionów ton ziarna jest w magazynach?
    19 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka surowego w UE: które kraje płacą najwięcej rolnikom?
    19 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Dzierżawa bije rekordy – KOWR podsumowuje pierwsze półrocze 2025
    19 lipca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ile milionów ton ziarna jest w magazynach?
    19 lipca 2025
    Newsy
    Ze spółdzielni do jednego z liderów rynku. Ta firma obchodzi swoje 75-lecie
    18 lipca 2025
    Newsy
    To cios w rolników. Gdzie będą pieniądze na inwestycje? [KOMENTARZ]
    18 lipca 2025
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa wydało oświadczenie w sprawie zmian w WPR
    17 lipca 2025
    Newsy
    Polscy rolnicy i rząd zablokują ważną umowę? Inni w UE chcą ją szybko podpisać
    17 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności