50% kontraktacji surowców bezpośrednio od miejscowych rolników?
Wspieranie lokalnych producentów rolnych powinno być priorytetem nie tylko z powodu bezpieczeństwa żywnościowego, żrównowazonego rolnictwa, ale również w związku z gospodarką lokalną, która przyczynia się do tworzenia miejsc pracy, wzrostu lokalnych przedsiębiorstw i przepływu pieniędzy w obrębie społeczności. To z kolei sprzyja ogólnemu rozwojowi lokalnej infrastruktury i podnosi jakość życia mieszkańców.
KRIR wnioskowało do resortu rolnictwa
W związku z pismem Krajowej Rady Izb Rolniczych z dnia 17 maja 2023 r. przekazującym wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego o wprowadzenie obowiązku co najmniej 50% kontraktacji surowców bezpośrednio od producentów miejscowych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w swojej odpowiedzi z dnia 24 maja 2023 r. zajęło jednoznaczne stanowisko.
Ministerstwo rolnictwa odpowiedziało i rozwiewa nadzieje
Jak poinformowała Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego, resort rolnictwa odpowiedział, że handel produktami rolnymi w Polsce odbywa się na zasadach wolnorynkowych, tj. w wyniku dobrowolnie zawieranych transakcji pomiędzy kupującymi a sprzedającymi po ustalonej przez nich cenie.
- Podmioty działające na wolnym rynku w zależności od sytuacji popytowo-podażowej oraz kształtowania się cen podejmują decyzje o kupnie lub sprzedaży. Zawieranie umów kontraktacyjnych z rolnikami przez zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego odbywa się na zasadach dobrowolności - podkreśliło ministerstwo rolnictwa.
Izba dalej informuje, że resort zwócił uwagę fakt, że rolą państwa jest natomiast tworzenie warunków szczególnie prawnych sprzyjających upowszechnianiu trwałych dobrowolnych powiązań producentów rolnych z przetwórcami i handlowcami w formie umów kontraktacyjnych uwzględniających interesy obu stron kontraktu.
- Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stale zachęca do zawierania długoterminowych umów na dostarczanie produktów rolnych zarówno rolników jak i podmioty nabywające produkty rolne (zakłady przetwórcze, punkty skupu) - zaznacza ministerstwo rolnictwa i wskazuje - uwzględniając dobrowolny charakter umów kontraktacyjnych ustawowe (z mocy prawa), nałożenie obowiązku do zawierania takich umów nie jest możliwe. Takie rozwiązanie budzi wątpliwości w zakresie zgodności z przepisami prawa krajowego oraz UE, tj. swobodą działalności gospodarczej, która należy do podstawowych zasad ustroju i jest objęta gwarancjami konstytucyjnymi (art. 20 i 22 Konstytucji RP), swobodą przepływu towarów (art. 34 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej), swobodą przedsiębiorczości (art.49 TFUE) oraz zasadami jednolitego rynku UE.
Resort rolnictwa zaznaczył, że należy jednocześnie wskazać, że ustawą z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych od 3 października 2015 r. został wprowadzony obowiązek zawarcia pisemnej umowy pomiędzy producentem produktów rolnych, a pierwszym nabywcą i dotyczy sektorów produktów rolnych: zboża, burak cukrowy, mleko surowe, chmiel, len i konopie, owoce i warzywa, tytoń, wołowina i cielęcina, wieprzowina, baranina i kozina, jaja, mięso drobiowe. Przepisy stanowią, że umowa zawierana jest przed dostawą, nie podaje jednak w jakim terminie.
Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?
Napisz wiadomość: [email protected]
Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.