Zmiany w regionalizacji stref ASF. Dobre wieści dla 5 województw
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o publikacji w dniu 22 marca br. rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) o zmianach w regionalizacji stref ASF.
Zmiany regionalizacji stref ASF w 5 województwach
Przedmiotowe zmiany w regionalizacji dotyczą zniesienia obszarów objętych ograniczeniami wymienionych w części I i II ww. załącznika w województwie śląskim i małopolskim:
- w woj. śląskim: m.p. Dąbrowa Górnicza, m.p. Sosnowiec, m.p. Katowice, m.p Chorzów, m.p. Bytom, m.p Piekary śląskie, m.p. Mysłowice, m.p. Jaworzno, m.p. Siemianowice Śląskie, powiat lubliniecki (gmina Woźniki), powiat myszkowski (gmina Koziegłowy oraz m. Myszków), powiat będziński (m. Sławków, m. Będzin, m. Czeladź, m. Wojkowice, gminy Psary, Siewierz, Bobrowniki, Mierzęcice), powiat tarnogórski (m. Radzionków, m. Miasteczko Śląskie, m. Kalety, gminy Świerklaniec oraz Ożarowice), powiat zawierciański (m. Zawiercie i m. Poręba, gminy Włodowice, Ogrodzieniec, Łazy),
- w woj. małopolskim: powiat olkuski, tj. gminy Klucze, Bolesław i m. Bukowno.
Ponadto, przegłosowano również przeniesienie obszarów objętych ograniczeniami. Zmiany w regionalizacji dotyczą województw:
- warmińsko-mazurskie: powiat działdowski (gminy Iłowo-Osada oraz Lidzbark) oraz powiat nowomiejski (gminy Grodziczno oraz Kurzętnik),
- mazowieckie: powiat żuromiński (gminy Lubowidz oraz Kuczbork-Osada), powiat siedlecki (gminy Zbuczyn, Wiśniew, Domanice, m.p. Siedlce wraz z gminą Siedlce), powiat sochaczewski (gminy Iłów, Rybno, Młodzieszyn, Brochów) oraz powiat nowodworski (m. Nowy Dwór Mazowiecki oraz gminy Czosnów, Leoncin, Nasielsk, Pomiechówek oraz Zakroczym),
- podkarpackie: powiat kolbuszowski (gminy Cmolas, Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski oraz Niwiska) oraz powiat rzeszowski (gmina Sokołów Małopolski).
Jak informuje GIW - w związku z dokonaniem powyższych zmian w regionalizacji zostaną złagodzone restrykcje w przemieszczaniu świń, mięsa oraz produktów wieprzowych.
Zmiany obowiązują od 23 marca 2024 r.
- Tagi: