Wzrost eksportu polskiej żywności
Eksport żywności w 2018 roku wzrosła - podało Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii.
Wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% r/r). A jak zaznacza Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).
- W konsekwencji saldo polskiego handlu artykułami rolno-spożywczymi zwiększyło się do 9,5 mld EUR wobec 8,5 mld EUR w 2017 r. Wartości eksportu, importu oraz nadwyżki w handlu artykułami rolno-spożywczymi ukształtowały się na najwyższych poziomach w historii - komentuje Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A.
Czytaj także: Minister: Naszą szansą jest produkcja żywności bardzo wysokiej jakości
Analitycy bankowi szacują, że udział eksportu artykułów rolno-spożywczych w polskim PKB w 2018 r. nie zmienił się w porównaniu do 2017 r. i wyniósł 6,0%, pozostając tym samym na najwyższym poziomie w historii. Wskazuje to na utrzymującą się istotną rolę eksportu żywności w tworzeniu polskiego PKB.