Newsy1 Gru 2022
Wicepremier promuje projekt „Spichlerz Północy”. Co dzieje się z ukraińskim zbożem?
Newsy25 List 2022
Minister rolnictwa kontynuuje cykl bezpośrednich rozmów z rolnikami w terenie. W towarzystwie sekretarza stanu, Ryszarda Bartosika odwiedził kolejne wielkopolskie lokalizacje. Spotkania odbyły się w trzech miejscowościach – w Kowalach Pańskich, Słupcy i Kozarzewku.
Inne hodowle25 List 2022
Funkcjonujące od dziewiętnastego wieku Stado Ogierów wyróżnia nie tylko historia i jakość koni hodowanych z przeznaczeniem do sportu i hodowli, ale też lokalizacja. Stajnia znajduje się bowiem niecałe 800 metrów od… słynnej katedry gnieźnieńskiej. Położone w centrum miasta stado jest częścią Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego w Żydowie, które od niedawna należy do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Uprawy24 List 2022
Corteva Agriscience wprowadza na rynki europejskie nowy produkt biologiczny Utrisha™ Rhizo.
Uprawy23 List 2022
Za nami konferencja PROCAM podsumowująca projekt Liga Mistrzów Plonowania.
Ekologia z certyfikatem23 List 2022
Uprawa soi jako wzmocnienie dla bioróżnorodności, ratunek dla żyzności gleb i pozyskanie źródła cennego białka.
Analizy rynkowe22 List 2022
W tym roku rolnicy zdecydowali się wysiać więcej kukurydzy w stosunku do roku ubiegłego. Czy zbiory ich usatysfakcjonowały?
Inne uprawy22 List 2022
Klimat się ociepla, substancji czynnych ochrony roślin ubywa. W związku z tym agrofagi, głównie szkodniki i patogeny, mają (i będą mieć!) coraz większe pole do popisu, m.in. w rzepaku. Które z nich najbardziej szkodzą? Jak sobie z nimi poradzić?
Newsy21 List 2022
Zobacz, co zmieniło się w październiku.
Choroby i szkodniki21 List 2022
Przymroziło. Pośnieżyło w wielu miejscach. Czy rzepaki zostały dobrze przygotowane do zimy? Co w tym sezonie dawało się we znaki plantatorom?
Bydło i mleko20 List 2022
Dwa lata temu postawili nową oborą. Starą przerobili na halę udojową typu rybia ość 2x6.
Inne uprawy20 List 2022
Areał uprawy słonecznika z roku na rok wzrasta. Coraz więcej rolników stawia na tę roślinę. Jakie korzyści z tego tytułu płyną przede wszystkim? Jak wypada ona na tle rzepaku?