Uprawy13 Luty 2023
Jak ekonomicznie i logicznie podejść do tematu ochrony rzepaku ozimego zarówno w kwestii fungicydów, insektycydów, jak i herbicydów?
Hodowla8 Luty 2023
Budowa biogazowni może być jedynym sposobem na przetrwanie wielu polskich gospodarstw.
Prawo i finanse5 Luty 2023
Andrzej Drewniak z Trzydnika Dużego na Lubelszczyźnie wraz z żoną Beatą od 30 lat prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni około 25 ha.
Dobre praktyki w uprawie roślin4 Luty 2023
Nowoczesne technologie zastosowane w maszynach pozwalają zaoszczędzić!
Inne uprawy30 Sty 2023
Komisje rejestracyjne Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych nie próżnują. W miniony piątek - 27 stycznia - jedna z nich pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego Rejestru aż 18 nowych odmian rzepaku ozimego.
Newsy28 Sty 2023
Odkąd 1 stycznia 2023 roku została przywrócona stawka podatku VAT na nawozy w wysokości 8%, nawozowa ruletka cenowa rozkręciła się na dobre. Różnice cenowe u dystrybutorów sięgają do kilkuset, niejednokrotnie nawet do tysiąca złotych - niektórzy obniżaja marżę, inni ją podnoszą.
Newsy28 Sty 2023
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dzwoni do rolników i prosi o informacje dotyczące zbóż.
Prawo i finanse28 Sty 2023
W ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 wprowadzono łącznie 6 ekoschematów. W tym artykule przyglądamy się dokładniej jednemu z nich - obszarom z roślinami miododajnymi.
Zboża27 Sty 2023
W jakiej kondycji są zboża ozime? Co z rzepakami? Czy przebieg pogody w ostatnim czasie dał im "w przysłowiową kość"?
Analizy rynkowe24 Sty 2023
Już dziś możesz zabezpieczyć cenę swoich zbiorów. Jest jednak pewne ryzyko.
Inne24 Sty 2023
Nietypowy produkt może niebawem pojawić się na sklepowych półkach - mąka ze świerszczy. Już 24 stycznia na terenie wszystkich krajów unijnych będzie można produkować i sprzedawać mąkę ze świerszczy.
Newsy23 Sty 2023
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach informuje o organizowaniu jednodniowych warsztatów edukacyjno-kulinarnych pod nazwą „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”.