Uprawy30 Lip 2025
Zbiory zbóż i rzepaków w tym roku przeprowadzane są w pośpiechu, w krótkich oknach pogodowych, często między kolejnymi opadami.
Uprawy29 Lip 2025
Tegoroczne żniwa nie należą do łatwych. Pogoda płata figle. Deszczowych dni jest więcej niż słonecznych. Nie pozwala to przeprowadzić zbiorów z pełnym rozmachem. Doświadczają tego farmerzy w całym kraju, obawiając się o jakość swoich zbiorów. W niektórych miejscach bowiem zboża czernieją w oczach.
Ekonomika29 Lip 2025
Sezon 2025 przyniesie wyraźne zmiany w produkcji roślinnej w Unii Europejskiej. Prognozy wskazują na istotny wzrost w sektorze zbóż i roślin oleistych, jednak w przypadku niektórych upraw specjalistycznych widoczna będzie tendencja spadkowa.
Newsy28 Lip 2025
Marek Cieśliński obejmuje funkcję dyrektora generalnego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zastąpi na tym stanowisku Bogusława Wijatykę.
Uprawy28 Lip 2025
Jak sypią zboża i rzepaki? Jak idą żniwa? Te pytania denerwują wielu rolników. Znaczna część gospodarzy w związku z deszczową aurą nie wystartowała jeszcze dobrze w pola.
Zboża28 Lip 2025
Jęczmień ozimy w wielu polskich gospodarstwach jest jednym z najważniejszych zbóż. Dobór odmian nie może być zatem kwestią przypadku. Gdzie szukać tych naprawdę sprawdzonych?
Nawożenie28 Lip 2025
Co warto zrobić ze słomą po żniwach? Lepiej sprzedać czy może jednak rozdrobić?
Pomoc unijna25 Lip 2025
Grupa producencka z Dolnego Śląska odwołała się od decyzji Oddziału Regionalnego ARIMR. Ta taktyka okazała się słuszna. Na ich konta powędruje o wiele więcej pieniędzy.
Analizy rynkowe24 Lip 2025
Sprawdziliśmy, po ile sprzedawana jest słoma w balotach podczas żniw 2025.
Nawożenie23 Lip 2025
Na temat zabiegu wapnowania gleb krąży wiele informacji. Jedną z nich jest to, że sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin Prawda czy mit?
Prawo i finanse22 Lip 2025
Przypominamy, gdzie i jak najlepiej ustawić stóg słomy, by zminimalizować ryzyko i zapewnić spokój w gospodarstwie.
Uprawy22 Lip 2025
Część rolników zebrała jęczmień ozimy. Jakie plony uzyskali? Jaka jest jego jakość? Co z rzepakami?