Uprawy26 Luty 2025
Czy mrozy, które dotknęły Polskę w drugiej dekadzie lutego, mogły spowodować znaczne szkody w uprawach zbóż i rzepaku? Czy będziemy mieć powtórkę z 2016 r., kiedy to znaczna część plantacji nadawała się do przesiewu?
Dla domu26 Luty 2025
Przed nami tłusty czwartek, podczas którego zajadamy się pączkami. Jedni wybierają stanie w kolejkach do cukierni, inni preferują pączki domowe. Te smażone w głębokim tłuszczu mogą być naprawdę tłuste, ale można temu zaradzić.
Choroby i szkodniki24 Luty 2025
Pryszczarek kapustnik to owad, który przypomina swoim wyglądem komara. Ten groźny szkodnik stanowi poważne zagrożenie dla upraw rzepaku oraz innych roślin kapustowatych i może spowodować bardzo duże straty w plonach. Jak się go pozbyć?
Kulinaria22 Luty 2025
Faworki to tradycyjny polski przysmak, którego nie może zabraknąć na tłusty czwartek. Są niezwykle delikatne, a przy tym kruche. Choć wydają się być łatwe w przygotowaniu, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Dla domu21 Luty 2025
Rdestowiec ostrokończysty, inaczej japoński, to powszechnie występująca w Polsce roślina. Mimo niepozornego wyglądu jest bardzo niebezpieczna i inwazyjna dla przyrody. Gatunek jest w naszym kraju zakazany. Jeśli zauważymy go w ogrodzie, trzeba podjąć natychmiastowe działania
Choroby i szkodniki21 Luty 2025
Słodyszek rzepakowy to jeden z najgroźniejszych szkodników, który może w dużym stopniu zagrozić uprawom rzepaku. W tym przypadku nawet mała liczba osobników na polu powinna zaniepokoić rolnika. Jak pozbyć się tych niewielkich chrząszczy?
Inne uprawy21 Luty 2025
Dobra informacja dla plantatorów rzepaku. Krajowy Rejestr już wkrótce wzbogaci się o 21 nowych odmian rzepaku. Chodzi zarówno o rzepak ozimy, jak i jary.
Inne uprawy21 Luty 2025
Rzepaki w południowej Polsce dostały mocno w przysłowiową kość w wyniku nadmiernych opadów deszczu, jakie przeszły przez ten region jesienią ubiegłego roku. Rośliny powoli zamierają. Co robić? Jak im pomóc?
Kulinaria20 Luty 2025
W kuchni często wykorzystywane są różne tłuszcze – między innymi do smażenia. Często zupełnie nie zastanawiamy się, co wlewamy na patelnię, a to może być błędem. Sprawdź, które tłuszcze są najgorsze do smażenia.
Analizy rynkowe19 Luty 2025
Po poniedziałkowych spadkach cen ziarna na rynkach światowych, we wtorek nastąpiło odbicie. Podwyżki zanotowały kontrakty nie tylko na stare ziarno. Czy wahania na giełdach znalazły odbicie w polskich skupach?
Inne18 Luty 2025
Przed nami XII Pomorskie Forum Nasienne w Lubaniu. Program wydarzenia obfituje w ciekawe wykłady.
Choroby i szkodniki17 Luty 2025
Ze względu na łagodną zimę niektóre szkodniki mogą uaktywnić się wyjątkowo wcześnie. Zagrożony jest m.in. rzepak ozimy, który szczególnie upodobały sobie chowacze. Co trzeba wiedzieć o tej kategorii szkodników?