Inne uprawy11 Luty 2016
Przedstawiamy skutki potencjalnego wycofania części substancji czynnych w uprawach kukurydzy. Wśród nich są: strata plonu do nawet 30% i wzrost kosztów produkcji.
Zboża10 Luty 2016
- Wygląda na to, że znaczna część ozimin i rzepaku wymagać będzie przesiewu. Z naszych obserwacji wynika, że najgorzej przezimowała pszenica, rzepak i jęczmień - informuje Ryszard Kierzek, Prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej.
Ekonomika10 Luty 2016
O zrzeszaniu się, sytuacji na rynku trzody chlewnej, sile negocjacyjnej grup producentów rolnych ze Stanisławem Kałużnym, prowadzącym grupy w powiecie wrzesińskim rozmawia Marzena Zbierska.
Uprawy3 Luty 2016
Aż 75 substancji czynnych środków ochrony roślin chce wycofać z rynku Komisja Europejska. Co oznaczałoby to dla plantatorów rzepaku?
Uprawy29 Sty 2016
Krajowy Rejestr wzbogacił się o 22 nowe odmiany rzepaku.
Newsy27 Sty 2016
Ponad 45 tys. zwiedzających pojawiło się na szóstej edycji Targach Polagra – Premiery w Poznaniu.
Uprawy24 Sty 2016
Na temat rokowań ozimin, zdaniem ekspertów, należy wypowiadać się z dużą dozą ostrożności. Do końca zimy bowiem daleko. - O tym, jak to wszystko będzie wyglądać, zadecyduje wiosna. Z chwilą ruszenia wegetacji, należy pójść na pole, wykopać rośliny i zrobić im ostateczny test - mówi dr Agnieszka Krawczyk.
Uprawy20 Sty 2016
Jaki jest stan ozimin w Dolnośląskim? Co można powiedzieć o kondycji zbóż i rzepaku? Kiedy będzie można dokonać ostatecznej oceny przezimowania roślin? Informuje o tym Małgorzata Stempniak, specjalista działu SPRSJiD z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
Uprawy18 Sty 2016
Sprawdziliśmy, jakie są rokowania zbóż i rzepaku w Wielkopolsce po gwałtownej zmianie pogody na przełomie roku. W niektórych miejscach bowiem najpierw przyszły mrozy, przekraczające niekiedy -15 stopni C, dopiero później spadł śnieg. Czy pomoże on oziminom?
Uprawy15 Sty 2016
Sprawdziliśmy, w jakiej kondycji są zboża i rzepak woj. łódzkim. Oziminy na słabszych glebach, zdaniem eksperta, nie rokują dobrze.
Trzoda chlewna15 Sty 2016
Hodowcy trzody chlewnej powoli przekonują się do skarmiania płynnego zwierząt. Jakie zalety posiada ten system?