Drób6 Gru 2024
Cochin to ozdobna rasa kur zaliczana do ras ciężkich. Wyróżnia się gęstym upierzeniem, szczególnie w okolicach nóg. Rasa trafiła do Europy w XIX w. z Azji. W naszym kraju nazwa rasy pisana jest dosyć często w wersji spolszczonej – kochin. Kury cochiny – co to za rasa?
Analizy rynkowe5 Gru 2024
Kolejna sonda w skupach zbóż za nami. Co udało nam się ustalić? Ile pośrednicy płacą za zboża i rzepak?
Uprawy4 Gru 2024
Bardzo wysokie noty otrzymały zboża ozime w woj. lubuskim. Czy to oznacza, że bez problemu powinny przetrwać zimę? A co z rzepakami?
Analizy rynkowe2 Gru 2024
Znaczna część rolników nadal trzyma ziarno w magazynach. O jakie zboże zatem najtrudniej? Po ile “chodzi’? Co z cenami pozostałych gatunków?
Dla domu2 Gru 2024
Już wkrótce rozpocznie się sezon regularnych przymrozków. Zimą niektóre gatunki ptaków wymagają dokarmiania. Sikorki często i chętnie goszczą w zimowych karmnikach. Jak i czym je prawidłowo karmić?
Newsy29 List 2024
Ostatnie tygodnie 2024 roku odbędą się pod znakiem rolniczych protestów. Zapowiada się mocna “druga runda”. Na mapie strajkowej przybywa punktów. O co tym razem walczą nasi gospodarze?
Analizy rynkowe29 List 2024
W dalszym ciągu obserwujemy korekty cen zbóż w skupach. Czy warto zatem czekać ze sprzedażą ziarna? Czy jest szansa na wzrost cen jeszcze w tym roku?
Uprawy28 List 2024
Jak wyglądają oziminy siane w różnych terminach? Są gotowe do zimy? Czy żerowanie jesiennych szkodników znacząco wpłynęło na kondycję roślin? Jeden z nich występował bowiem bardzo nietypowo.
Uprawy26 List 2024
Tegoroczna jesień, z racji dość wysokich temperatur, sprzyjała występowaniu wielu szkodników na plantacjach. Jeden z nich szczególnie dał się we znaki rolnikom z Podlasia. Czy w związku z tym oziminy są dobrze przygotowane do zimy? Czy będą w stanie przetrwać tę najtrudniejszą porę roku?
Analizy rynkowe26 List 2024
Paryska giełda Matif dyktuje warunki cenowe na rynku krajowym. Zmiany, które na niej nastąpiły, odbiły się na cenach w naszych skupach. Co się dzieje?
Kulinaria25 List 2024
Portal kulinarny Taste Atlas opublikował zestawienie najlepszych regionalnych miodów na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazło się kilka miodów z Polski. Faworytem wśród naszych miodów okazał się ten produkowany w północno-zachodniej części kraju.
Analizy rynkowe19 List 2024
Na znikomy handel, wręcz żaden, narzekają przedstawiciele skupów. Czy zmieni się to bliżej świąt Bożego Narodzenia?