Newsy20 Maj 2019
Światowy Dzień Pszczół ustanowiony został przez ONZ z inicjatywy Słowenii, która w ten sposób chciała podkreślić znaczenie pszczół dla pozyskiwania żywności. Ma to być także zwrócenie uwagi na to, że stosowanie pestycydów w rolnictwie zabija te owady.
Trzoda chlewna10 Kwie 2019
Rozmowa z Maciejem Zdziarskim, który hoduje brojlery w trybie ekologicznym, ale jego gospodarstwo to również trzoda chlewna i bydło.
Newsy19 Marz 2019
Trzech rolników pochodzących z regionu województwa wielkopolskiego bierze udział w projekcie organizowanym przez Fundację AgriNatura, w którym otrzymają dofinansowanie na rozwój ekologicznej produkcji.
Sylwetki4 Marz 2019
Przemek Sobczak praktycznie wszystko robi sam. Mieszka tylko z babcią, która pomaga trochę w domu, ale ma już 92 lata. – Wolę jednak pracować w polu niż sprzątać w domu - śmieje się młody rolnik.
Sylwetki13 Luty 2019
"Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać."
Inne8 Luty 2019
Tylko u nas! Michał Zieliński, nowy dyrektor ARIMR w Poznaniu o tym, na co można zdobyć w tym roku pieniądze.
Ekonomika3 Gru 2018
Dość zadziwiające zalecenia dotyczące technik uprawy wydały władze indyjskiego stanu Goa. Według nich rolnicy mają zajmować się "kosmiczną uprawą” i przez 20 dni z rzędu śpiewać na polach wedyjskie mantry.
Sylwetki1 Gru 2018
Bartosz Marciniak z Żegocina ma 21 lat i od dziecka marzył o tym, by pracować w gospodarstwie. Należy ono do jego rodziców, Haliny i Krzysztofa, ale Bartosz ma swoje własne 13,5 ha.
Sylwetki11 List 2018
Wieś przestaje kojarzyć się z zacofaniem, niższymi dochodami i bardziej z miejscem do wypoczynku niż robienia biznesu. Dobrym przykładem rozwoju jest rodzina Mularczyków.
Sylwetki23 Paź 2018
Takiego gospodarstwa jeszcze nie widzieliście!!!!
Ekonomika16 Wrze 2018
Fundacja Carrefour zdecydowała się przekazać w tym roku grant na wsparcie dwóch projektów związanych z rozwojem rolnictwa ekologicznego.
Newsy12 Wrze 2018
Projekt będzie wspierał 20 rolników poprzez inwestycje, szkolenia i rozwijanie potencjału, koncentrując się na rozwoju produkcji warzyw i różnorodności biologicznej w rolnictwie. Akcja obejmie także wsparcie przejścia na rolnictwo ekologiczne poprzez wdrożenie pełnego procesu konwersji do tego modelu w 5 wybranych gospodarstwach.