Hodowla23 Marz 2025
Rolnicy, którzy w swoich gospodarstwach utrzymują rodzime rasy zwierząt, mogą liczyć na specjalne dopłaty. Płatności - w ramach interwencji rolno-środowiskowo-klimatycznych przyznawane są do samic i samców. Jakie są stawki?
Pomoc unijna21 Marz 2025
Czy z ekoschematu „Materiał siewny” można otrzymać pieniądze do ozimin wysianych w 2024 r.? Do kiedy dostarczyć faktury? Jakie daty powinny zawierać? Wyjaśniamy.
Hodowla21 Marz 2025
Bardzo złe wieści płyną dziś ze Słowacji. Tamtejsze służby potwierdziły aż trzy ogniska pryszczycy. Groźna choroba została wykryta w gospodarstwach na południu tego kraju.
Bydło i mleko17 Marz 2025
Między wyliczonym składem dawki a rzeczywistym spożyciem jej przez krowy może pojawić się wiele różnic. Jak zatem można uniknąć tych błędów, aby skutkiem nie był spadek mleczności.
Pomoc unijna17 Marz 2025
Ruszyła najważniejsza w tym roku kampania naboru wniosków w ARIMR. Agencja spodziewa się ich ponad milion.
Newsy14 Marz 2025
Nieprawidłowa fermentacja w żwaczu, jak na przykład podkliniczna kwasica żwacza, może prowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych u krów.
Bydło i mleko9 Marz 2025
Wycielenie u krów to proces przebiegający w określonych fazach. Obserwacja poszczególnych etapów, czasu ich trwania i udzielanie w wymaganych sytuacjach pomocy, daje gwarancję na zdrowe cielę.
Bydło i mleko8 Marz 2025
Bydło Highland, pochodzące ze szkockich gór, zyskuje coraz większą popularność wśród hodowców. Jedna z bohaterek ostatniego filmu, opublikowanego na naszym kanale youtube, Edyta Czajka tylko to potwierdziła.
Bydło i mleko8 Marz 2025
W Kowalewie pod Pleszewem 28-letnia Edyta Czajka prowadzi razem z mężem Kristianem 50-hektarowe gospodarstwo, a 20 kilometrów dalej wykłada w szkole rolniczej, gdyż jest nie tylko rolniczą, ale również zootechnikiem.
Inne uprawy6 Marz 2025
Ostatnia kampania cukrownicza przyniosła rekordowe wyniki. Sama branża podkreśla jednak, że - aby utrzymać konkurencyjność polskiego cukru na unijnym rynku - konieczne jest m.in. wdrażanie nowoczesnych, precyzyjnych narzędzi rolniczych, które pozwolą zwiększyć plony i poprawić opłacalność całej branży.
Bydło i mleko4 Marz 2025
Zdrowie i produktywność krów zależy głównie od przebiegu fermentacji w żwaczu. Zły skład dawki pokarmowej może zdestabilizować te procesy na długi czas. Środowisko żwacza jest dość odporne, ale za niektóre błędy hodowca bardzo szybko zapłaci.
Bydło i mleko4 Marz 2025
Te problemy występują zawsze mimo, że hodowcy krów twierdzą, że wiedzą o nich doskonale. Jednak krowy w okresie przejściowym częściej zapadają na choroby metaboliczne i są podatne na różne infekcje.