Bydło i mleko28 Marz 2015
Żeby mieć zdrowe cielę, trzeba mieć zdrową krową, żeby mieć zdrową krowę, najpierw musimy mieć zdrowe cielę. Warto wiedzieć, jak należycie prowadzić odchów cieląt, aby mieć mniej problemów z dorosłymi sztukami.
Bydło i mleko16 Marz 2015
- Roczny dochód netto na jedną krowę jest wyższy o co najmniej 100-150 euro - mówił Tor Arne Sletmoen z Geno Global AS, promując norweskie bydło czerwone podczas konferencji na targach Ferma 2015.
Newsy11 Marz 2015
Utworzone 8 lat temu płatności i cukrowe , które miały być niejako rekompensatą za zmniejszenie limitu produkcji cukru w naszym kraju, obowiązywały do 2014 r.
Newsy9 Marz 2015
Rolnicy, w przeciągu 6 lat, otrzymają prawie 24 miliardy euro.
Bydło i mleko21 Luty 2015
Wygląd zewnętrzny, nazywany fachowo eksterierem, jest bardzo ważną informacją dla hodowcy - stanowi podstawę do klasyfikacji zwierząt do typów użytkowych i ras. Pokazuje także zależność między długością życia i użytkowania zwierząt.
Bydło i mleko19 Luty 2015
Do końca roku kwotowego zostały dwa miesiące. Co może zrobić hodowca, aby uniknąć kary lub zmniejszyć jej wymiar?
Przepisy17 Luty 2015
Rolnicy, którzy otrzymują płatności bezpośrednie do gruntów rolnych, mają obowiązek ubezpieczenia co najmniej 50% powierzchni upraw.
Bydło i mleko5 Luty 2015
Roboty nie eliminują z pracy rolników, lecz wymagają od nich zmiany zakresu i charakteru uczestniczenia w procesie produkcji roślinnej czy też zwierzęcej.
Bydło i mleko31 Gru 2014
Sprawdź, czy prawidłowo żywisz swoje bydło mleczne, analizując jego odchody. Jest to najprostszy i najtańszy sposób oceny wartości podawanych pokarmów
Newsy22 Gru 2014
Sąd zdecydował o odebraniu rolnikowi z gminy Pakosław krów i świń. Pakosławski samorząd na utrzymanie tych zwierząt wydał 145.302 zł.
Inne21 Gru 2014
Od przyszłego roku funkcjonować będzie zreformowany system wsparcia bezpośredniego. Jedną ze zmian, jakie się pojawią, jest wyraźne wsparcie dla produkcji zwierzęcej w całym kraju ze szczególnym uwzględnieniem bydła.
Newsy25 List 2014
Z JACKIEM PIETROWIAKIEM, dyrektorem cukrowni w Gostyniu należącej do spółki Pfeifer&Langen Polska S.A. rozmawia Dorota Jańczak