Bydło i mleko19 Kwie 2016
Aby krowa dawała zadowalającą ilość mleka, musi najpierw mieć odpowiednie warunki pozwalające jej na zaspokojenie potrzeb bytowych. Oznacza to, że powietrze w oborze musi posiadać odpowiednie właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne.
Zboża15 Kwie 2016
Na Kujawach z pól wciąż znikają uprawy ozime. A jak jest w innych regionach Polski?
Inne uprawy13 Kwie 2016
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego prognozuje tegoroczne plony. Na jaką skalę zostanie zakontraktowana produkcja? Ile wyprodukujemy cukru?
Newsy13 Kwie 2016
Nie zawsze można wykorzystać tuszę na mięso. Co ma zrobić hodowca z niechcianym odpadem?
Zdrowie i dobrostan12 Kwie 2016
W tej chwili status kraju niskiego ryzyka zagrożenia tzw. chorobą szalonych krów (BSE) utraciła Francja
Analizy rynkowe7 Kwie 2016
Właśnie wykonaliśmy kilkadziesiąt telefonów do firm skupujących żywiec. Jesteście ciekawi, co usłyszeliśmy?
Inne uprawy7 Kwie 2016
- Inwestycja KSC S.A. w Mołdawii jest największą polską inwestycją i jedną z największych inwestycji zagranicznych w tym kraju - podkreśla Paweł Piotrowski, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Bydło i mleko5 Kwie 2016
Drobnoustroje w procesie zakiszania optymalizują pH, przyspieszają fermentację, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i toksyn.
Bydło i mleko2 Kwie 2016
Każdy hodowca bydła, mający stado pod oceną wartości użytkowej, prowadzoną przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, ma w zasięgu ręki nieocenione narzędzia służące monitorowaniu zdrowia zwierząt i poprawianiu opłacalności produkcji. Są nimi raporty wynikowe.
Bydło i mleko29 Marz 2016
Jednym z warunków uzyskania sukcesów w rozrodzie krów jest obserwacja objawów rujowych. Na co należy zwracać uwagę?
Zboża16 Marz 2016
Coraz większą popularnością cieszy się RSM – roztwór saletrzano-mocznikowy. Kiedy się go stosuje? Na jakie rodzaje gleb? Do nawożenia jakich roślin?
Hodowla9 Marz 2016
Zachowania agresywne są często spotykane u zwierząt gospodarskich, ale także wśród zwierząt dziko żyjących, psów oraz ludzi. Kto jest za to odpowiedzialny?