Zboża15 Kwie 2016
Na Kujawach z pól wciąż znikają uprawy ozime. A jak jest w innych regionach Polski?
Inne uprawy12 Kwie 2016
Przy uprawie późnych odmian ziemniaków o dłuższym okresie wegetacji, opóźnienie sadzenia zwiększa ilość uszkodzeń mechanicznych podczas zbioru bulw, sortowania oraz transportu.
Zboża30 Marz 2016
Co zrobić, aby podnieść plon kukurydzy? Jakich składników pokarmowych potrzebuje ta roślina? Co jest dla niej niezwykle ważne?
Inne uprawy23 Marz 2016
Dlaczego do zaprawy nasion roślin motylkowych stosuje się szczepionki zawierające bakterie brodawkowe? Czy tego typu preparaty pomagają zwiększyć zawartość białka w plonie?
Nawożenie21 Marz 2016
Najlepszym terminem na wapnowanie jest czas tuż po żniwach. Wówczas można łatwo wymieszać wapno z glebą. Jeśli jednak gleba jest zakwaszona, to wspomniany zabieg trzeba niekiedy przeprowadzić także wiosną.
Zboża8 Marz 2016
- Uprawa owsa jest polecana w gospodarstwach z dużym udziale zbóż w strukturze zasiewów, gdzie spełnia funkcje sanitarną, związaną z jego odpornością na choroby podsuszkowe - mówi Krzysztof Świerek, agronom z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Punkt Doradczy w Gołuchowie.
Zboża4 Marz 2016
W większości polskich gleb brakuje przyswajalnych form fosforu. Niedobór tego pierwiastka uniemożliwia prawidłowy rozwój roślin w fazie generatywnej. Pojawiają się problemy z kwitnieniem, owocowaniem i wydawaniem nasion.
Nawożenie14 Luty 2016
Do prawidłowego rozwoju rośliny potrzebują mikroelementów: manganu, cynku, miedzi, boru, chloru, żelaza i molibdenu. Co się dzieje, jeśli ich zabranie? Jakie są objawy niedoboru?
Trzoda chlewna28 Gru 2015
Szczepionki, odpowiednio skomponowne pasze oraz probiotyki mogą ustrzec prosięta przed zakaźnym martwicowym zapaleniem jelit, które w fazie ostrej i nadostrej prowadzi do nagłej śmierci.
Uprawy28 Gru 2015
Kwestia finansowa odgrywa ważną rolę w uprawie zbóż jarych. Dla rolnika istotne jest to, by osiągnąć dobry jakościowo plon bez zwiększania wydatków.
Owoce i warzywa16 Gru 2015
O uzyskaniu wysokich plonów w dużej mierze decyduje wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady. - Celem i priorytetem każdego producenta warzyw powinno być uzyskanie rozsad bardzo wysokiej jakości, które gwarantują wysoki procent przyjęcia się roślin, a tym samym perspektywę osiągnięcia satysfakcjonującego plonu – mówi Anna Rogowska z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Uprawy16 Gru 2015
- O zimotrwałości roślin decyduje zdolność danej rośliny do maksymalnego zahartowania się, które następuje w warunkach stopniowego obniżania się temperatury - tłumaczy Marek Radzimierski, główny specjalista ds. produkcji roślinnej Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Minikowo O/Przysiek