Zboża13 Gru 2016
Sezon 2015/2016 nie należał do łatwych dla producentów rolnych.
Uprawy5 Gru 2016
Dawki nawozów dla roślin powinno się ustalać na podstawie analizy badań gleby. Dzięki temu można uniknąć marnotrawienia składników pokarmowych. Pozwala to także osiągnąć wysoki i doby jakościowo plon.
Drób23 List 2016
Aby prowadzić ekonomiczny chów brojlerów mięsnych, trzeba zwracać uwagę na skład paszy. Ważną role odgrywają enzymy.
Bydło i mleko10 Paź 2016
Jolanta Klupś z WODR Poznań wyjaśnia, kiedy i w jakich dawkach nawozić gnojowicą i gnojówką.
Drób16 Wrze 2016
W woj. kujawsko-pomorskim prężnie działa Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Członkowie organizacji zachęcają mieszkańców wiosek do chowu ekologicznego gęsi oraz promują gęsinę, jako zdrowy i wartościowy produkt regionalny.
Owoce i warzywa26 Sier 2016
Spotkanie dla producentów pomidorów gruntowych z powiatu pleszewskiego i jarocińskiego, zrzeszonych w grupach Pomwitrus i Wielkopolanie, odbyło się w gospodarstwie Krzysztofa Szpitalniaka w Kurcewie (gmina Kotlin).
Zboża18 Sier 2016
Wapnowanie jest zabiegiem strategicznym dla żyzności i urodzajności gleb w naszym kraju. Czym zatem wapnować? Kiedy? Jak często?
Uprawy17 Sier 2016
Zabiera roślinom uprawnym składniki pokarmowe i wodę. Ponadto ogranicza im dostęp do światła. Mowa o perzu właściwym. Za jego zwalczanie warto więc wziąć się po żniwach.
Inne uprawy16 Lip 2016
Słoma rzepakowa to wartościowy nawóz. Zawiera dużo wapnia, potasu i innych składników odżywczych.
Zboża24 Czerw 2016
Bogatą kolekcję zbóż (odmiany populacyjne i mieszańcowe), rzepaku i mieszanek poplonowych można było zobaczyć podczas dnia pola w Stacji Doświadczalno-Hodowlanej w Spytkówkach (woj. wielkopolskie) 23 czerwca. Spotkanie zorganizowały trzy firmy: Saaten-Union, Rapool i DSV.
Zboża29 Maj 2016
Jakie jest zainteresowanie „nowinkami nawozowymi” wśród rolników? Czy chętnie je kupują?
Zboża19 Maj 2016
Przedstawiamy kolejny raport o stanie zbóż, rzepaku i buraków w różnych regionach naszego kraju. Informujemy również o prowadzonych pracach na polach.