Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami
      Gospodarstwo na wyspie. Pan Alfred krowy wozi barkami [VIDEO]
      Ważna data dla polskich hodowców bydła mlecznego
      To może zagrozić tucznikom - będą wolniej przyrastać i generować straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
      Tysiące Ukraińców pobiera emeryturę rolniczą? KRUS dementuje [STATYSTYKI]
      Dziś ostatni dzień, by złożyć ten wniosek do ARiMR. Nie każdy jeszcze to zrobił
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina lwie paszcze, ale jest mniej znana. Doskonale znosi upały
      Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę
      Masz już dość pelargonii? Oto alternatywa, która szybko rośnie
      Podlewaj tym tuje raz w tygodniu. Nabiorą koloru i przestaną gubić igły
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • W godzinę może oczyścić kilka ton. Innowacyjna linia do obierania cebuli [WIDEO]

W godzinę może oczyścić kilka ton. Innowacyjna linia do obierania cebuli [WIDEO]

Technika 21 maja 2024 07:00
W godzinę może oczyścić kilka ton. Innowacyjna linia do obierania cebuli [WIDEO]
Źródło: Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny
W Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym - stworzono linię do obierania cebuli. W ciągu godziny jest w stanie przerobić nawet kilkanaście tysięcy sztuk tego warzywa.
Spis treści:

    Linia do obierania cebuli stworzona w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki. Może być stosowana zarówno w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności.

    Linia do obierania cebuli stworzona w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym

    Linia składa się z dwóch części, które mogą działać jako osobne urządzenia. Pierwsza obiera żółtą łuskę, druga ucina szczypior i korzeń. W efekcie cebula jest gotowa do dalszego przetwórstwa – krojenia czy plasterkowania. 

    Warto zaznaczyć, że warzywa nie muszą być wcześniej sortowane. Mogą mieć wielkość od 45 do 110 mm.

    - Wsypuje się je luzem do maszyny, a ona ustawia je w odpowiednich miejscach. Łuski na początku są nacinane, a następnie odmuchiwane. Obrane cebule przesuwają się w kierunku drugiej części urządzenia. Tutaj pracownicy ustawiają je w specjalnych gniazdach w taki sposób, aby szczypior i korzeń stanowiły pionową oś. Cebule wjeżdżają do modułu, który precyzyjnie obcina korzeń i szczypior, by potem już całkowicie oczyszczone wypadły na stół inspekcyjny. W następnym kroku pracownicy sprawdzają, czy wszystkie warzywa zostały dobrze obrane i przycięte - informują przedstawiciele Sieci Badawczej Łukasiewicz - Poznański Instytut Technologiczny.

    fot. Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny

    Linia do obierania cebuli. Jaka jest wydajność?

    Do obsługi linii potrzeba minimum czworo pracowników, najwięcej do ustawiania obranego warzywa w pozycji góra-dół i następnie przy doczyszczaniu.

    Od liczby osób oraz tempa ich pracy zależy wydajność urządzenia. Wynosi ona od 10 800 do 16 200 cebul na godzinę. Jeśli warzywa są małe (75g), oznacza to nawet 1215 kg oczyszczonych cebul w ciągu godziny, jeśli są większe (300 g) – aż 4860 kg.

    - Dużą zaletą tej maszyny jest niewielki ubytek masy cebuli. W ramach projektu dofinansowanego z NCBR opracowaliśmy technologię wycinania korzenia i szczypioru w kształcie stożka, niezależnie od kształtu cebuli. Dzięki temu mogliśmy ograniczyć odpady poprodukcyjne z 50 do nawet poniżej 10 procent, w zależności od cebuli - tłumaczy dr inż. Agata Bieńczak, lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczej w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym, kierownik projektu. 

    fot. Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny

    Aktualnie linia testowana jest w jednym z przedsiębiorstw z branży spożywczej. Docelowo pojawi się na rynku, a za jej produkcję będzie odpowiadała firma Forvite.

    - Nasze urządzenie odpowiada na zapotrzebowanie firm, które zajmują się przetwórstwem cebuli. Składa się ono z dwóch głównych modułów. Pierwszy pozwala na obranie cebuli z łuski suchej (żółtej), a drugi na usunięcie szczypiora i korzenia. Takie rozwiązanie sprawia, że przedsiębiorcy mogą zakupić tylko jeden moduł. Cała linia jednak pozwoli na większe wykorzystanie surowca i ograniczy koszty eksploatacyjne procesu obierania cebuli. Dodam jeszcze, że mamy możliwość zaprojektowania i wykonania urządzenia o wyższej wydajności, którą osiągniemy zwiększając liczbę linii obróbczych – mówi dr inż. Agata Bieńczak.

    ZOBACZ WIDEO:

     

    CZYTAJ TAKŻE: Przegląd cen warzyw na największych giełdach owocowo-warzywnych

    Źródło: Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny
    • Tagi:
    • Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny
    • linia do obierania cebuli
    • obieranie cebuli
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
    17 czerwca 2025
    Newsy
    Będzie pomoc dla poszkodowanych rolników? Jest wniosek do Komisji Europejskiej
    17 czerwca 2025
    Artykuł informacyjny KOWR
    Prawo i finanse
    Sekrety promocji polskiej żywności
    17 czerwca 2025
    Najnowsze
    Maszyny
    Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
    13 czerwca 2025
    Maszyny
    Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
    12 czerwca 2025
    Maszyny
    Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
    11 czerwca 2025
    Maszyny
    John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
    10 czerwca 2025
    Technika
    Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
    9 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy