Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?

W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?

Uprawy 23 grudnia 2025 06:01 Czesław Szulc
Jaką rolę pełni obornik?
Jaką rolę pełni obornik?
Źródło: Canva
Postępująca rezygnacja z produkcji zwierzęcej sprawia, że w wielu gospodarstwach znika podstawowe źródło materii organicznej. Jakie są konsekwencje braku obornika dla żyzności gleby i jakie działania mogą spowolnić lub odwrócić proces jej degradacji?
Spis treści:

    Rolnictwo regeneratywne to swoista filozofia rolnicza, powracająca do natury, a więc (w przypadku Polski) – można z pewnym zastrzeżeniem przyjąć – do lat 70-tych i wcześniejszych XX w. Ma ona na celu odtworzenie, a następnie utrzymanie w kolejnych latach, w miarę naturalnych ekosystemów, co powinno zapewnić prowadzenie gospodarstwa rolnego, a szerzej lokalnej społeczności wiejskiej w zgodzie z naturą. Celem jest produkcja zdrowej żywności, z korzyścią dla środowiska, rolników i konsumentów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W naturze powierzchnia gleb jest w długim okresie pokryta przez rosnące rośliny oraz ich resztki. Tylko w niewielkim stopniu jest mechanicznie wzruszana, np. przez dżdżownice lub inne organizmy glebowe. Funkcjonuje w tych warunkach duża bioróżnorodność, dotyczy to zarówno świata roślinnego, jak też zwierzęcego. Taki stan to zupełne przeciwieństwo współczesnych, intensywnych systemów produkcji rolnej, gdzie gleba staje się często sztucznym tworem do produkcji żywności.

    Regeneracja dotyczy zwłaszcza środowiska glebowego, niszczonego w wyniku rabunkowej eksploatacji w ramach systemu rolnictwa intensywnego.  Główną przyczyną jest rezygnacja w wielu gospodarstwach z produkcji zwierzęcej i związany z tym brak obornika. Poza tym znaczne ograniczenie liczby uprawianych roślin oraz ich nadmierna chemizacja i intensyfikacja zabiegów uprawowych.

    Dlaczego gleba potrzebuje próchnicy?

    Rolnictwo regeneratywne koncentruje się więc głównie na poprawie żyzności gleby, poprzez zwiększaniu w niej zawartości związków próchnicznych, optymalnego odczynu i zasobności w składniki pokarmowe. Próchnica (humus) oraz odpowiedni odczyn, kształtują pożądaną strukturę gruzełkowatą gleb mineralnych, dzięki czemu optymalizują ich stosunki powietrzno-wodne, gromadzą bowiem 3-5 krotnie więcej wody  dostępnej dla roślin, niż same ważą. Poza tym ich pojemność sorpcyjna, czyli zdolność zatrzymywania (sorbowania) i uwalniania do roztworu przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych, przewyższa 5-10 krotnie pojemność sorpcyjną części mineralnej gleb.  Związki próchniczne zwiększają też właściwości buforowe gleb, czyli ich odporność na gwałtowne (niepożądane) zmiany wartości pH, zarówno w sensie zakwaszania, jak też alkalizacji. Korzystnie wpływają także na aktywność biologiczną gleb. Namnażają są wówczas w większej ilości bakterie saprofityczne, będące antagonistami patogenów chorób roślinnych. Związki próchniczne korzystnie oddziałują również na właściwości cieplne gleb, łagodząc ekstremalny przebieg temperatur.

    Wyróżnia się trzy podstawowe elementy rolnictwa regeneratywnego, które powinny być równolegle prowadzone, by gleba, a szerzej środowisko rolnicze, funkcjonowało w znacznym stopniu w zgodzie z naturą. Pierwszy dotyczy ograniczenia intensywności uprawy roli, a zwłaszcza eliminacji głębokich orek. Drugi element związany jest z racjonalnym zmianowaniem, co ściśle wiąże się z szerszą pulą uprawianych roślin, z różnych rodzin botanicznych. Trzeci element dotyczy racjonalnego nawożenia i zaopatrzenia roślin w składniki pokarmowe. Poniżej krótka charakterystyka tych elementów. 

    Czytaj też:
    Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni 

    Trzy kroki do zdrowej gleby

    Pierwszy, dotyczący ograniczenia intensywności uprawy roli, można osiągnąć kierując się zasadą „zabiegów uprawowych tak dużo, jak jest to konieczne, a jednocześnie tak mało jak to możliwe”, z myślą o uzyskaniu, przy możliwie małych  kosztach, satysfakcjonujących plonów. W związku z tym powinny być eliminowane lub w znacznym stopniu ograniczane głębokie orki, między innymi w wyniku uprawy wyłącznie wąskich pasów pola, gdzie wysiewane są nasiona lub wysadzana rozsada. Jest to już powszechnie znany i coraz szerzej prowadzony, system uprawy  pasowej (strip till). Z kolei przy uprawie całej powierzchni gleby, wskazane jest agregatowanie narzędzi, by nie generować dodatkowych kosztów i ugniatać glebę, a więc za jednym przejściem wykonać niezbędne uprawki  przed wysiewem nasion. Zabiegi uprawowe powinny być prowadzone przy optymalnej wilgotności gleby, co zmniejszy jej opór i wydatek energetyczny, zwłaszcza na glebach zwięzłych. Powstające po opadach zaskorupienie wierzchniej warstwy  (zwykle nadmiernie rozpylonej, np. podczas rozbijania brył), powinno być jak najszybciej likwidowane przy użyciu brony, wału kolczastego (typu Cambridge lub Crosskil), bądź pielnika.  W okresach z nadmiarem wody należy spulchnić głębszą warstwę gleby, np. kultywatorem i broną, pielnikiem lub odpowiednim agregatem. Celem tych zabiegów jest rozluźnienie i napowietrzenie gleby, odparowanie nadmiaru wody i poprawa jej bilansu cieplnego.  W przypadku stagnującej wody na części pola lub w obniżeniach terenu, celowe może być użycie głębosza.

    Drugi element, związany z racjonalnym zmianowaniem, dotyczy także szerszej puli uprawianych roślin, z różnych grup botanicznych, w myśl zasady „staraj się by pola w twoim gospodarstwie, były możliwie długo zajęte (okryte) przez rośliny uprawne, głównie wieloletnie, oziminy oraz międzyplony uprawiane na nawóz zielony lub paszę”. Wpływa to korzystnie na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne całej warstwy profilu glebowego. Sprzyja przede wszystkim tworzeniu gruzełkowatej struktury, zapobiega wymywaniu składników oraz erozji wodnej i wietrznej. Poza tym optymalizuje rozwój pożądanych próchnico- i strukturotwórczych mikroorganizmów i dżdżownic. Szczególnie wskazane w rolnictwie regeneratywnym są rośliny bobowate, zarówno jednoroczne (strączkowe), jak też wieloletnie (koniczyny, lucerny, komonice, nostrzyki), ewentualnie ich mieszanki z trawami. W okresie poza wegetacyjnym, glebę powinny okrywać wysiane wielogatunkowe międzyplony lub pozostawiony z nich mulcz. Można je też wykorzystać na paszę, najlepiej w postaci pastwiska. W mniejszym stopniu okrywają glebę i pozostawiają mniej resztek pożniwnych, a zarazem wnoszą mniej związków próchnicznych, rośliny uprawiane w szerokich rzędach (okopowe, warzywa, kukurydza kiszonkowa), a także zboża, zwłaszcza w przypadku zbioru z pola słomy. Reasumując prawidłowe zmianowanie w rolnictwie regeneratywnym, powinno zapewnić dodatni bilans próchnicy w glebie, co gwarantuje uprawa roślin próchnicotwórczych.

    Czytaj też:
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej 

    Trzeci element rolnictwa regeneratywnego to zbilansowane nawożenie. Najlepiej by dominowały nawozy naturalne (głównie obornik) i organiczne (kompost, słoma zbóż, rzepaku, roślin strączkowych, łodyg i liści roślin okopowych, warzywnych, chmielu, tytoniu, nawozów zielonych), uzupełniane nawozami mineralnymi. Nawożenie naturalne i organiczne wspomaga procesy odbudowy próchnicy glebowej oraz podnosi aktywność mikrobiologiczną gleb. Dawki nawozów mineralnych powinny być ustalane na podstawie wymagań pokarmowych roślin oraz wyników badań odczynu i zasobności gleby Odczyn powinien się kształtować w przedziale  pH od 5,6 do 7,2 (zależnie od zwięzłości gleby), zaś zasobność (w P, K i Mg) trzeba doprowadzać stopniowo, w okresie kilku lat, do - co najmniej średniej zasobności.  Optymalizacja tych czynników, jak też wysoka zawartość związków próchnicznych, jest podstawą prawidłowego funkcjonowania gleby, zwłaszcza w zakresie jej struktury, życia  biologicznego oraz przyswajalności składników pokarmowych.

    Podsumowanie

    Resumując, regeneracja gleby powinna umożliwić uzyskiwanie wysokich i lepszych jakościowo  plonów, mniej zależnych od przebiegu pogody. Oczywiście zupełny powrót do natury, z różnych przyczyn oraz na szerszą skalę jest niemożliwy. Niemniej należy do tego zmierzać, by chronić  środowisko naturalne naszej planety  i zapobiegać jego postępującej dewastacji i zagładzie życia biologicznego.

    • Tagi:
    • obornik
    • gleba
    • rolnictwo regeneratywne
    Czesław Szulc
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni

    13 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Uprawy

    To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby

    5 grudnia 2025
    Przepisy

    To jeden z kluczowych terminów dla rolników. Jutro ostatni dzień, od listopada duże kary

    30 października 2025
    Ekonomika

    Ten program obejmie 20 tys. hektarów w Polsce. Zarabiać na nim mogą setki rolników

    24 października 2025
    Uprawy

    Za tę pszenicę firmy płacą więcej

    20 października 2025
    Przepisy

    Rewolucja w ochronie gleb? Jest nowa unijna dyrektywa. Co oznacza dla rolników?

    5 października 2025
    Dla domu

    Zapomnij o zwykłym ściółkowaniu. Nowy trik świetnie wpłynie na hortensje i borówki

    3 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Ekonomika
    219 ha, budynki inwentarskie i biogazownia - dla kogo? Rolnicy czekają na przetarg
    22 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Uprawy
    Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Zboża
    Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
    17 grudnia 2025
    Uprawy
    Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
    17 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności