To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
Z okazji Światowego Dnia Gleby, obchodzonego 5 grudnia, ekspert podkreśla, że to właśnie gleba skrywa naturalne rozwiązania, które mogą wspierać zrównoważoną produkcję żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cyfrowa rewolucja na polach
Sektor rolniczy w całej Europie intensywnie korzysta dziś z narzędzi opartych na danych i sztucznej inteligencji. Systemy analityczne pomagają rolnikom optymalizować nawożenie, przewidywać zagrożenia pogodowe, a także szybciej reagować na pojawiające się szkodniki.
- AI nie tylko podnosi efektywność, ale też przyspiesza postęp naukowy - pomaga naukowcom identyfikować nowe cechy roślin, modelować ich reakcje na zmiany klimatu, wcześniej wykrywać szkodniki, a nawet odkrywać nowe cząsteczki ochrony roślin - podkreśla Andre Negreiros.
Żywe laboratorium innowacji
Choć zaawansowane technologie wspierają naukowców w laboratoriach, duża część innowacji w rolnictwie wciąż pochodzi z natury. Gleba - żywy ekosystem, od którego zależy zdrowie roślin - jest źródłem cennych mikroorganizmów i związków mogących chronić uprawy.
Jednym z przykładów jest spinosad, substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z bakterii glebowej Saccharopolyspora spinosa. Od zatwierdzenia w Unii Europejskiej w 2007 roku pomaga chronić ponad 200 upraw, w tym owoce, warzywa i rośliny przemysłowe, przed wieloma gatunkami szkodników. Co istotne, znajduje zastosowanie zarówno w rolnictwie konwencjonalnym, jak i ekologicznym.
Negreiros zauważa, że „rozwiązania pochodzące z gleby mogą ograniczać wpływ na środowisko i jednocześnie spełniać oczekiwania konsumentów dotyczące naturalnych środków ochrony roślin - bez utraty skuteczności”.
Regulacje, które nadążają za innowacjami
Aby rolnicy mogli w pełni korzystać z nowych technologii - zarówno cyfrowych, jak i tych inspirowanych naturą – potrzebne są odpowiednie przepisy. Ekspert Corteva Agriscience apeluje o ramy regulacyjne, które będą transparentne, oparte na nauce i elastyczne wobec dynamicznych zmian.
- Europejska polityka powinna dokładnie, lecz sprawnie oceniać nowe rozwiązania, tak, aby rolnicy mieli dostęp do pełnego zestawu narzędzi - zaznacza Negreiros.
Według niego tylko w ten sposób możliwe będzie utrzymanie konkurencyjności europejskiego rolnictwa oraz zapewnienie konsumentom żywności bezpiecznej, zrównoważonej i wysokiej jakości.
Nowoczesność i natura - wspólny kierunek
Połączenie rozwiązań technologicznych z naturalnym potencjałem gleby może stać się fundamentem odpornego systemu żywnościowego. Zdaniem Negreirosa, takie podejście pozwoli nie tylko odpowiedzieć na obecne wyzwania, ale też „chronić plony przyszłych pokoleń”.
W Światowy Dzień Gleby przypomnienie o jej znaczeniu staje się szczególnie aktualne, bo to właśnie w niej zaczyna się przyszłość rolnictwa.
- Tagi:
- gleba
- Światowy Dzień Gleby





























