Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby

To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby

Uprawy 5 grudnia 2025 09:40 Oprac. Marianna Kula Aktualizacja: 5 grudnia 2025 09:50
5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
Źródło: Pixaby
Sztuczna inteligencja zmienia rolnictwo równie dynamicznie, jak finanse czy ochronę zdrowia. Jednak - jak przypomina Andre Negreiros, Dyrektor ds. Handlowych na Europę Środkową i Wschodnią w Corteva Agriscience - prawdziwe laboratorium innowacji znajduje się tuż pod naszymi stopami.
Spis treści:

    Z okazji Światowego Dnia Gleby, obchodzonego 5 grudnia, ekspert podkreśla, że to właśnie gleba skrywa naturalne rozwiązania, które mogą wspierać zrównoważoną produkcję żywności.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Cyfrowa rewolucja na polach

    Sektor rolniczy w całej Europie intensywnie korzysta dziś z narzędzi opartych na danych i sztucznej inteligencji. Systemy analityczne pomagają rolnikom optymalizować nawożenie, przewidywać zagrożenia pogodowe, a także szybciej reagować na pojawiające się szkodniki.

    - AI nie tylko podnosi efektywność, ale też przyspiesza postęp naukowy - pomaga naukowcom identyfikować nowe cechy roślin, modelować ich reakcje na zmiany klimatu, wcześniej wykrywać szkodniki, a nawet odkrywać nowe cząsteczki ochrony roślin -  podkreśla Andre Negreiros.

    Żywe laboratorium innowacji

    Choć zaawansowane technologie wspierają naukowców w laboratoriach, duża część innowacji w rolnictwie wciąż pochodzi z natury. Gleba - żywy ekosystem, od którego zależy zdrowie roślin - jest źródłem cennych mikroorganizmów i związków mogących chronić uprawy.

    Jednym z przykładów jest spinosad, substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z bakterii glebowej Saccharopolyspora spinosa. Od zatwierdzenia w Unii Europejskiej w 2007 roku pomaga chronić ponad 200 upraw, w tym owoce, warzywa i rośliny przemysłowe, przed wieloma gatunkami szkodników. Co istotne, znajduje zastosowanie zarówno w rolnictwie konwencjonalnym, jak i ekologicznym.

    Negreiros zauważa, że „rozwiązania pochodzące z gleby mogą ograniczać wpływ na środowisko i jednocześnie spełniać oczekiwania konsumentów dotyczące naturalnych środków ochrony roślin - bez utraty skuteczności”.

    Czytaj też:
    Zrób to i nie narzekaj, a będzie plon. 4 sposoby, by na polu nie zabrakło wody

    Regulacje, które nadążają za innowacjami

    Aby rolnicy mogli w pełni korzystać z nowych technologii - zarówno cyfrowych, jak i tych inspirowanych naturą – potrzebne są odpowiednie przepisy. Ekspert Corteva Agriscience apeluje o ramy regulacyjne, które będą transparentne, oparte na nauce i elastyczne wobec dynamicznych zmian.

    - Europejska polityka powinna dokładnie, lecz sprawnie oceniać nowe rozwiązania, tak, aby rolnicy mieli dostęp do pełnego zestawu narzędzi - zaznacza Negreiros. 

    Według niego tylko w ten sposób możliwe będzie utrzymanie konkurencyjności europejskiego rolnictwa oraz zapewnienie konsumentom żywności bezpiecznej, zrównoważonej i wysokiej jakości.

    Nowoczesność i natura - wspólny kierunek

    Połączenie rozwiązań technologicznych z naturalnym potencjałem gleby może stać się fundamentem odpornego systemu żywnościowego. Zdaniem Negreirosa, takie podejście pozwoli nie tylko odpowiedzieć na obecne wyzwania, ale też „chronić plony przyszłych pokoleń”.

    W Światowy Dzień Gleby przypomnienie o jej znaczeniu staje się szczególnie aktualne, bo to właśnie w niej zaczyna się przyszłość rolnictwa.

    Czytaj też:
    Rolnictwo zrównoważone - z perspektywy rolnika i oczami ekspertów
    Źródło: Corteva Agriscience
    • Tagi:
    • gleba
    • Światowy Dzień Gleby
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?

    23 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Przepisy

    Rewolucja w ochronie gleb? Jest nowa unijna dyrektywa. Co oznacza dla rolników?

    5 października 2025
    Dla domu

    Zapomnij o zwykłym ściółkowaniu. Nowy trik świetnie wpłynie na hortensje i borówki

    3 października 2025
    Dla domu

    W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?

    29 września 2025
    Dla domu

    Wapnowanie trawnika jesienią nie zawsze ma sens. Kiedy tego nie robić?

    28 września 2025
    Uprawy

    Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia

    23 września 2025
    Uprawy

    Co robić po żniwach, by poprawić stan gleby? Rolnicy muszą zadbać o nowe plony

    18 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Uprawy
    Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
    18 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności