Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś

Informuje o tym w specjalnym komunikacie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowe zasady wsparcia w systemach jakości żywności
Najważniejszą zmianą w porównaniu z poprzednim naborem w ramach tej interwencji jest skrócenie okresu zobowiązań - z dotychczasowych trzech lat do jednego roku.
Nowością jest także możliwość zwiększenia produkcji lub sprzedaży produktów wytwarzanych w systemach jakości żywności poprzez przystąpienie nowego członka do grupy lub rozpoczęcie produkcji w ramach systemu przez obecnych członków, którzy w momencie składania wniosku nie prowadzili jeszcze takiej działalności.
- Należy jednak podkreślić, iż taki sposób osiągnięcia zadeklarowanych wzrostów produkcji lub sprzedaży nie dotyczy podmiotów zorganizowanych w formie konsorcjum lub spółki cywilnej - podkreśla ARiMR.
Sprawdź, kto może skorzystać
O pomoc mogą starać się m.in. grupy producentów rolnych, spółdzielnie, stowarzyszenia, organizacje producentów i konsorcja. Przyszli beneficjenci wsparcia muszą wytwarzać na terytorium naszego kraju produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi i mieć ważne dokumenty potwierdzające prowadzenie produkcji w ramach określonego systemu jakości żywności.
O wsparcie mogą ubiegać się m.in. grupy i organizacje producentów rolnych, spółdzielnie, stowarzyszenia oraz konsorcja. Aby otrzymać pomoc, wnioskodawcy muszą prowadzić działalność na terenie Polski i wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze - zarówno w formie nieprzetworzonej, jak i przetworzonej - przeznaczone do spożycia przez ludzi. Niezbędne jest również posiadanie aktualnych dokumentów potwierdzających produkcję w ramach określonego systemu jakości żywności.
- Wnioski o przyznanie pomocy można składać w terminie od 30 października do 27 listopada 2025 r. za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR - podaje ARiMR.