Jak podnieść plon kukurydzy?

Co zrobić, aby podnieść plon kukurydzy? Jakich składników pokarmowych potrzebuje ta roślina? Co jest dla niej niezwykle ważne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdaniem Krzysztofa Świerka, agronoma z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Punkt Doradczy w Gołuchowie, kluczową rolę w uprawie kukurydzy na ziarno odgrywają składniki pokarmowe. O wysokim potencjale plonotwórczym decyduje też odmiana i zaopatrzenie plantacji w wodę. - Wciągu roku, jeżeli poziom opadów atmosferycznych wynosiłby 600 mm, to możliwy jest plon w granicach 13 ton /ha. Natomiast poziom wieloletnich opadów atmosferycznych w rejonie Wielkopolski wynosi około 500 mm rocznie. Jak widać, woda jest czynnikiem deficytowym, jeżeli chodzi o uzyskanie wysokiego plonu kukurydzy - mówi fachowiec.
Ważny azot
Podstawą w uprawie kukurydzy jest prawidłowe nawożenie azotem. Potrzebuje ona na tonę 20 kg azotu (na stanowiskach żyznych). - Warunkiem jest jednak optymalne zaopatrzenie tej rośliny w fosfor, potas, magnez oraz cynk - radzi fachowiec. Zaznacza jednocześnie, że w przypadku kukurydzy najlepszym nawozem azotowym jest mocznik. - Można również stosować saletrzak lub przed siewem - salmag gruboziarnisty. W przypadku nawożenia dolistnego dobrze sprawdza się azot w postaci 6% wodnego roztworu mocznika - uważa specjalista.
Potrzebny fosfor
Kukurydza to roślina, która wymaga dobrego zaopatrzenia w fosfor. - Przyczyną niedoboru tego pierwiastka są ubogie w ten składnik grunty lub utrudnienia w pobieraniu - temperatura poniżej 12 stopni C, świeżo zwapnowana bądź silnie zakwaszona gleba, susza, a także nadmierna wilgotność - wylicza Krzysztof Świerek. Dodaje przy tym, że symptomy niedoboru fosforu ujawniają się w całym okresie wegetacji kukurydzy. - Objawy w postaci fioletowo-purpurowych przebarwień na liściach wskazują na umiarkowany niedobór składnika, który prowadzi do zahamowania wzrostu i skrócenia rośliny - tłumaczy agronom.
Niezbędny potas
Potas - ten składnik pokarmowy kukurydza pobiera w największych ilościach. - Jest niezbędny do dobrego plonowania. Zwiększa efektywność wykorzystania azotu. Poprawia także odporność kukurydzy na brak wody - mówi ekspert.
Pierwsze objawy niedoboru potasu pojawiają się dopiero w okresie intensywnego wzrostu łodygi (faza 7-8 liścia). Wzrost rośliny na długość zostaje zahamowany. - W tym samym okresie charakterystycznym symptomem niedoboru potasu jest zwijanie się liści - wyjaśnia Krzysztof Świerek.
Istotny magnez
Magnez jest niezbędnym składnikiem chlorofilu. - Wspólnie z fosforem decyduje o odpowiednim wypełnieniu ziarna kukurydzy i jej równoczesnym, przyspieszonym dojrzewaniu – tłumaczy fachowiec.
Objawy niedoboru magnezu w kukurydzy pojawiają na dolnych liściach w postaci widocznej chlorozy międzynaczyniowej.
Znacząca siarka
O deficycie siarki mówimy wtedy, kiedy młode liście (stadium 4. liścia) wykazują zabarwienie jasnożółte aż do białawego. Nerwy są wówczas słabo widoczne. - Siarka wpływa korzystnie na wytwarzanie chlorofilu. Poprawia także parametry jakościowe plonu - wyjaśnia ekspert.
Zapotrzebowanie siarki na jedną tonę ziarna kukurydzy wynosi 4 kg. Siarkę można aplikować w formie siarczanu magnezu - doglebowo bądź w formie dolistnej - 5% siarczan magnezu.
Niezbędny cynk
Kukurydza jest bardzo wrażliwa na brak cynku. - Dzięki niemu zwiększa się ilość pobieranych składników mineralnych, w tym azotu. Cynk wpływa na efektywną gospodarkę wodną oraz wspomaga prawidłowe zawiązywanie ziarniaków. Dawka wynosi 0,75-1,5 litra/ha. W przypadku niedoboru można zastosować MIKROWIT Zn – mówi Krzysztof Świerek.