Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?

Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?

Hodowla - Trzoda chlewna 25 grudnia 2025 06:04
Gorsze przyrosty i FCR, a także większa podatność na choroby to efekt stresu oksydacyjnego, którego mogą doświadczać świnie
Gorsze przyrosty i FCR, a także większa podatność na choroby to efekt stresu oksydacyjnego, którego mogą doświadczać świnie
Źródło: Adobe Stock
Nowoczesny tucz charakteryzuje się tym, że świnie rosną szybciej, są bardziej mięsne, a produkcja jest intensywna i skupia się głównie na końcowym wyniku tuczu. Stąd niezbędne stało się ciągłe monitorowanie stada i szybka reakcja na pojawiające się problemy.
Spis treści:

    W chlewni wszystko może wyglądać dobrze, bo w kojcach zwierzęta zachowują się prawidłowo, pasza podana do karmideł, a obserwowane przyrosty pozostają w normie. Mimo tego może dziać się coś, czego nie widać na pierwszy rzut oka, czyli przewlekły stres, jaki przeżywają tuczniki, spowodowany narastającą produkcją w ich organizmie tzw. wolnych rodników. Stres oksydacyjny to coraz częstsza przyczyna uzyskiwania mniejszych przyrostów, gorszego wykorzystania paszy oraz zwiększonej liczby upadków.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Co to jest stres u tuczników?

    Organizm świni reaguje na stres podobnie jak człowiek. Gdy dzieje się coś niekomfortowego, na przykład jest zbyt gorąco, w kojcu przebywa za dużo sztuk i jest ciasno, dochodzi do częstych walk między sztukami, zwierzę odczuwa ból lub głód, wówczas w takim organizmie uruchamia się „tryb alarmowy”. Nadnercza wydzielają hormony stresu (są to głównie kortyzol i adrenalina), serce zaczyna bić szybciej a trawienie i odporność schodzą na drugi plan.

    Jeżeli taki stan trwa krótko, to nie będzie problemów i tucznik da sobie z nimi radę. Także gdy otrzyma szybką pomoc od człowieka i na przykład zostanie przemieszczona do innego kojca albo na czas nastąpi interwencja weterynarza.

    Kłopoty jednak zaczynają się wtedy, gdy różne bodźce działają na zwierzę każdego dnia, kiedy to rośnie zagęszczenie w kojcu, panuje uciążliwy hałas, do karmideł trafia kiepska pasza, pojawiają się czynniki chorobotwórcze oraz przeprowadzane są częste przemieszczania między grupami. W takich przypadkach czynniki stresowe zaczynają mieć charakter przewlekły i zwierzęta przestają sobie z nimi radzić.

    W ich organizmie zaczyna brakować energii na niwelowanie skutków tych negatywnych czynników. Na poziomie komórkowym ten przewlekły stres przeradza się w stres oksydacyjny i pojawia się nadmiar tzw. wolnych rodników, które zaczynają najpierw uszkadzać pojedyncze komórki, a w konsekwencji całe tkanki.

    Czytaj też:
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?

    Stres oksydacyjny, czyli co?

    Stres oksydacyjny to stan, w którym w organizmie świni powstaje więcej reaktywnych form tlenu (ROS), niż jest on w stanie zneutralizować za pomocą własnych systemów obronnych. Do ROS zaliczamy m.in. anionorodnik ponadtlenkowy (O₂•⁻), nadtlenek wodoru (H₂O₂) i rodnik hydroksylowy (•OH). W fizjologicznych warunkach ROS biorą udział w metabolizmie i odpowiedzi immunologicznej, ale ich nadmiar powoduje uszkodzenie błon komórkowych, białek i DNA, co obniża odporność zwierząt oraz ich wydajność.

    W praktyce objawia się to poprzez wspomniane już wyżej gorsze przyrosty i FCR (zużycie paszy na kilogram przyrostu), a także większą podatność na choroby, słabszą odpowiedź na szczepienia, gorszą jakość mięsa, większe problemy w okresie upałów czy coraz częściej pojawiające się zaburzenia w funkcjonowaniu jelit.

    Istnieją jednak sposoby pozwalające ograniczyć negatywny wpływ stresu oksydacyjnego oraz odpowiednio wspomagać organizm, aby był lepiej przygotowany do neutralizacji powstających wolnych rodników. Jedną z najważniejszych metod jest specjalnie przygotowana mieszanka paszowa wzbogacona w grupę dodatków, które wspierają organizm świni w walce ze stresem oksydacyjnym.

    Dobrana para - witamina E i selen

    Witamina E jest jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach. Lokalizuje się w błonach komórkowych i „przerywa” łańcuchową reakcję utleniania lipidów. Dzięki temu chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed zjełczeniem, a błony komórkowe przed uszkodzeniem.

    Odpowiedni poziom witaminy E w mieszance przede wszystkim zmniejsza nasilenie utleniania lipidów, poprawia stabilność oksydacyjną oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. W praktyce zastosowanie zwiększonego poziomu witaminy E w mieszance ma uzasadnienie w okresie wysokich temperatur (upały), także kiedy używa się podwyższony udział tłuszczów i olejów w mieszance oraz w końcowej fazie tuczu, gdy liczy się jakość mięsa. Większy udział witaminy E w mieszankach dla świń zaleca się też w sytuacjach podwyższonego ryzyka wystąpienia w paszy np. mikotoksyn lub stwierdzenia w stadzie przewlekłych chorób.

    Selen, który współdziała ściśle z witaminą E, choć jest pierwiastkiem śladowym, ale jego znaczenie dla ochrony przed stresem oksydacyjnym jest bardzo duże. Wchodzi w skład szeregu białek, między innymi peroksydazy glutationowej, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład nadtlenków lipidów i nadtlenku wodoru.

    Zapewnienie odpowiedniego poziomu i źródła selenu zwiększa w organizmie świń aktywność systemów antyoksydacyjnych, ogranicza uszkodzenia błon komórkowych oraz korzystnie wpływa na odporność oraz jakość mięsa po uboju.

    W żywieniu trzody chlewnej stosuje się zarówno formy nieorganiczne (np. selenian sodu), jak i organiczne (seleno-metionina i seleno-cysteina). Te formy organiczne znacznie lepiej odkładają się w tkankach i zapewniają o wiele dłuższe działanie ochronne, co u tuczników ma szczególne znaczenie w okresach nasilonego stresu cieplnego oraz przed ubojem.

    Czytaj też:
    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity 

    Zioła i naturalne antyoksydanty

    Coraz większe znaczenie zyskują dodatki pochodzenia roślinnego, bogate w polifenole (m.in. ekstrakty z pestek winogron, rozmarynu, zielonej herbaty, kurkumy). Związki te neutralizują wolne rodniki, ograniczają udział metali w reakcjach utleniania, a równocześnie mogą pobudzać mechanizmy obronne organizmu, zwiększając intensywność działania enzymów antyoksydacyjnych.

    W tej grupie znajdują się też karotenoidy, takie jak β-karoten, luteina czy likopen, znane głównie jako naturalne barwniki, jednak pełnią one także funkcję antyoksydacyjną. Karotenoidy uzupełniają działanie witaminy E i innych związków rozpuszczających się w tłuszczach, pomagając stabilizować przemiany tych związków w organizmie.

    W żywieniu trzody chlewnej stosuje się je najczęściej jako element preparatów „naturalnych antyoksydantów”, łączonych z polifenolami roślinnymi i tokoferolami. Ich rola jest zwykle uzupełniająca, ale może mieć znaczenie w systemach produkcji nastawionych na wysoką jakość mięsa.

    W organizmie świni główną rolę antyoksydacyjną pełni enzym, do którego powstania niezbędne są m.in. aminokwasy siarkowe, które dostarczane są dzięki zastosowaniu m.in. preparatów drożdżowych oraz dodatków takich jak betaina. Drożdże, oprócz działania na mikroflorę jelitową, są źródłem związków sprzyjających regeneracji nabłonka oraz utrzymaniu sprawnej bariery jelitowej. Betaina z kolei poprawia zdolność komórek do radzenia sobie ze stresem związanym z deficytem wody oraz cieplnym. Efektem jest nie tylko rozwój korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, lecz także ograniczenie nasilenia stresu oksydacyjnego, który towarzyszy stanom zapalnym i zaburzeniom trawiennym. Tego typu dodatki zaleca się używać zwłaszcza w stadach, gdzie zwierzęta chronicznie wykazują problemy jelitowe, a także w okresach wysokich temperatur oraz po antybiotykoterapii.

    Wsparcie w sytuacjach szczególnych

    Świnie potrafią syntetyzować witaminę C w organizmie, jednak w okresach silnego stresu (wysokie temperatury, transport, ostre infekcje) zapotrzebowanie może przewyższać ich własne możliwości produkcyjne. W takich sytuacjach dodatkowe podanie witaminy C wzmocni u zwierząt zdolność antyoksydacyjną, a to złagodzi skutki stresu.

    W praktyce witaminę C najczęściej stosuje się doraźnie, na przykład w wodzie do picia lub w paszy. Najczęściej nie ma potrzeby, aby była stale dodawana do mieszanek we wszystkich fazach produkcji. Znacznie efektywniejsze jest wykorzystanie jej przed spodziewaną falą upałów czy w okresie szczepień.

    Warto też pamiętać, że takie mikroelementy jak cynk, miedź i mangan, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wielu enzymów, w tym kluczowych odpowiedzialnych za neutralizację wolnych rodników. Niedobory tych pierwiastków lub ich słaba przyswajalność ograniczają aktywność enzymatyczną i osłabiają przez to odpowiedź organizmu na stres oksydacyjny.

    W mieszankach paszowych uzupełniających stosuje się zarówno formy nieorganiczne tych mikroelementów (siarczany, tlenki), jak i ich chelaty. Formy organiczne (chelaty) cechują się z reguły lepszą biodostępnością, co może być istotne w intensywnym tuczu, zwłaszcza w stadach, gdzie występuje podwyższony poziom stresu środowiskowego.

    Czytaj też:
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa

     

    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • świnie
    Rafał Leroch
    dr inż. Rafał Leroch jest zootechnikiem specjalizującym się w żywieniu zwierząt oraz organizacji produkcji, głównie trzody chlewnej i bydła. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w firmach paszowych, gdzie pracował jako produkt menadżer i doradca żywieniowy.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej

    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń

    19 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity

    18 grudnia 2025
    Newsy

    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria

    17 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec z papierowymi świadectwami? Nadchodzą duże zmiany przy transporcie zwierząt

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone

    8 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności