Delta-Agro - gospodarstwo, które może być wzorem! [ZDJĘCIA]
- Gleby, które posiadamy, to średnio 3. i 4. klasa bonitacyjna. Mimo że jest to obszar Żuław, to wbrew pozorom nie jest to sama 1. klasa. Mamy do czynienia również z dużą mozaiką. Plusem jest jednak to, że wszystkie pola mamy praktycznie "wokół komina" - informuje Tymiec.
W tym momencie ferma ma już wypracowany zapas pokarmu dla bydła, który według właścicieli pozwoliłby na wykarmienie stada przez dwa lata.
- Susza w tym roku nas oszczędziła. Plony, które zebraliśmy, były może odrobinę niższe niż zazwyczaj, jednak nie można narzekać. Gorzej było już po żniwach. W związku z brakiem opadów musieliśmy zlikwidować około 40 ha rzepaku - mówi Bartłomiej Grabarczyk.
ZOBACZ TAKŻE: Krzysztof Sokal - nowoczesność w polu i zagrodzie