Rekord Polski w energii w kiszonce z kukurydzy. Jest certyfikat! [ZDJĘCIA]
- 1/4
- następne zdjęcie
IGP Polska, CLAAS, K+S Polska oraz Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt ustanowiły rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy. Potwierdzeniem tego wyczynu jest certyfikat nadany przez Biuro Rekordów.
Uroczyste wręczenie poświadczenia pobicia rekordu Polski miało miejsce w poniedziałek, 4 marca w Instytucie badawczo-rozwojowym Sano Agrar Institut w Lubiniu k. Trzemeszna (Wielkopolska).
Dokładnie pół roku temu, we wrześniu, zebrano kukurydzę na kiszonkę. Szczegóły TUTAJ.
Podczas spotkania dr Ryszard Kujawiak przedstawił oraz szczegółowo omówił uzyskane wyniki analiz wykonane w akredytowanym urzędowo laboratorium LKS LABOR w Lichtenwalde. Wszystkie parametry analizowanej rekordowej kiszonki z kukurydzy odmiany QUENTIN odpowiadały notom: bardzo dobra.
Ustanowiony Oficjalny Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy wynosi 7,1 MJ NEL w 1kg SM, a zakończenie spotkania podsumowano wręczeniem stosowanego certyfikatu oczywiście w silosie z rekordową kiszonką !
W celu ustanowienia Rekordu Polski 4 września 2018 roku z pola produkcyjnego o powierzchni 86 ha zebrana i zakiszona została odmiana kukurydzy QUENTIN o FAO 240 firmy IGP Polska.
Zbiór i zakiszanie wykonany został przy użyciu nowoczesnych maszyn marki Claas w tym sieczkarni JAGUAR, ciągników XERION oraz AXION, ładowarki TORION. W trakcie spotkania przedstawiona została również technologia nawożenia w oparciu o szeroką paletę nawozów K+S Polska. Nad starannością przebiegu zakiszania kiszonki z kukurydzy z użyciem aplikatorów i preparatów Labacsil Mais Bakterie® i Labacsil Mais Acid® czuwali eksperci żywieniowi z Sano.
Firma IGP Polska pobiła rekord Polski w plonie ziarna z kukurydzy. Jaki wynik?
- 1/4
- następne zdjęcie