Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
      Będą interwencyjne skupy? Padła zapowiedź kluczowej decyzji dla rolników
      Apel do rolników: „Czyśćcie maszyny!”. Za to wykroczenie grozi wysoka grzywna
      300 tys. zł dla młodych rolników z hodowlą? Minister zapowiada istotne zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Farma Seronada - serowarnia zagrodowa

Sylwetki

Produkcja i sprzedaż serów z gospodarstwa - czy to się opłaca?

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Źródło: D. Jańczak

Najwyższą jakość sera, według mistrza serowarskiego Jarosława Marcinowskiego, uzyska się tylko wtedy, gdy dysponuje się odpowiednimi surowcami. A wytworzenie odpowiedniego mleka, a co za tym idzie i sera, rozpoczyna się już w żwaczu zwierzęcia.

- Dlatego zależy nam na tym, by pozyskiwać mleko od rolników, którzy skarmiają swoje sztuki w jak najbardziej tradycyjny sposób. Zachęcaliśmy okolicznych hodowców do tego, by zainwestowali w krowy rasy Jersey. Chętnie kupowalibyśmy takie mleko do swoich serów - mówi pan Jarosław.

Mleko krowie przetwórcy z Babkowic kupują od pobliskich rolników z Babkowic lub z Siedlca. Mleko kozie pozyskują od rolnika ze Skoraszewic, a owcze - z własnej hodowli. Początkowo, jak przekonuje pani Jolanta, w owce zainwestowała na własne potrzeby - dla zdrowej żywności - jagnięciny i mleka.

- Owce są jedynymi zwierzętami hodowlanymi, które nigdy nie chorują na raka, stąd ich mięso, najlepiej jagnięcina, jest jednym z najzdrowszych mięs świata. Podobnie jest w przypadku pysznego - bezzapachowego mleka owczego - tłumaczy pani Jolanta.

Dodaje, że nie zdawała sobie sprawy, jak ciężko jest w Polsce pozyskać owce rasy mlecznej. W naszym kraju hodowane są główne rasy mięsne. Początkowo pani Jolanta zakupiła dwie sztuki rasy wschodniofryzyjskiej, później do stada dołączyła owca rasy Lacaune z Francji. Co oznacza ich wysokomleczność?  - Wrzosówka górska dziennie daje szklankę mleka, a owca wschodniofryzyjska od litra do pięciu litrów w zależności od tego, na jakim jest etapie laktacji - kontynuuje Jolanta Marcinowska. Stado w Babkowicach liczy w tej chwili 12 dorosłych owiec. 

Dopiero, gdy wspólnie z mężem rozpoczęła przygodę z owcami, przekonała się, na jakie trudności natrafiają właściciele tych zwierząt.

- Nie ma na przykład sztucznej inseminacji. Nie można wezwać inseminatora i zapłodnić zwierzę. Tutaj trzeba zdobyć tryka odpowiedniej rasy, by utrzymać klasę mleka, a więc trzeba hodować tego tryka rok czy dwa lata, bo potem trzeba go zmienić. Poza tym, trudno jest zbadać przebieg ciąży dostępnym u lekarzy  sprzętem do USG - mówi pani Jolanta.

Jak wygląda produkcja serów w babkowickiej serowarni? Mleko w kotłach serowarskich jest podgrzewane. Później dodaje się do niego dobre bakterie, podpuszczkę, trzeba odczekać około godziny i tzw. skrzep, a więc galaretowatą substancję tworzącą przyszły ser, można kroić na mniejsze kawałki. - Czekamy kolejne 15 minut i mieszamy delikatnie do momentu, aż skrzep będzie nadawał się do rozlania w formy. Ser odcieka sobie przez noc i na drugi dzień nadaje się już do spożycia - mówi pan Grzegorz. W przypadku serów dojrzewających, muszą one leżakować minimum dwa tygodnie.

- Czas dojrzewania zależy od tego, z jakiego mleka ser został wykonany oraz od wielkości krążków. Im mniejszy, tym krócej dojrzewa. Ich produkcja nie należy do łatwych,  dlatego tak mało osób trudni się tym dziełem. Oprócz tego, że się je zrobi i włoży na półkę, to trzeba o nie dbać, często odwracać, czyścić, solić - wymienia właściciel Farmy Seronada. 

 

  • poprzednie zdjęcie
  • 3/4
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Prawo i finanse
4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
24 października 2025
Uprawy
Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
24 października 2025
KRUS
Jedni zapłacą 169 zł, inni ok. 800 zł. Zbliża się ważny termin w KRUS
24 października 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Sylwetki
Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
19 października 2025
Sylwetki
Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
18 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności