Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Prawo i finanse
  • Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni

Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni

Prawo i finanse 13 września 2025 06:06 Aktualizacja: 13 września 2025 12:21
Teoretycznie, do dokonywania wpłat na Fundusze Promocji Produktów Rolno - Spożywczych zobowiązani są przedsiębiorcy zajmujący się ubojem, skupem czy przetwórstwem. W praktyce finalny koszt spada jednak na rolników
Teoretycznie, do dokonywania wpłat na Fundusze Promocji Produktów Rolno - Spożywczych zobowiązani są przedsiębiorcy zajmujący się ubojem, skupem czy przetwórstwem. W praktyce finalny koszt spada jednak na rolników
Źródło: Canva
114 mln złotych wypłacono na realizację wszelkich działań w ramach Funduszy Promocji Produktów Rolno-Spożywczych w roku 2024.
Spis treści:

    W obecnym kształcie fundusze te funkcjonują od 2019 roku, a jest ich aż dziesięć (mleka; mięsa wieprzowego; wołowego; końskiego; owczego; drobiowego; zbóż i przetworów zbożowych; owoców i warzyw; ryb; roślin oleistych). Nadzór nad nimi pełni Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Z założenia mają wspierać marketing rolny i stymulować popyt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O tym, na co konkretnie wydawane są środki, decydują komisje zarządzające przypisane do konkretnych funduszy. Każda z nich liczy 9 członków – trzech przetwórców, pięciu producentów rolnych i jednego przedstawiciela izb rolniczych. Kadencja trwa 4 lata. Od czerwca komisje w nowych składach działają przy funduszach promocji takich produktów jak: mleko, wieprzowina, wołowina czy oleje rzepakowe.

    – Komisje te, znające specyfikę danej branży, decydują o przeznaczeniu środków i kierunkach wsparcia. Ich działalność podlega regularnemu raportowaniu ministrowi właściwemu ds. rynków rolnych – tłumaczy KOWR.

    Jaką rolę pełni KOWR? Dyrektor Generalny tej instytucji, na podstawie uchwał komisji, zapewnia obsługę prawną i administracyjną, monitoruje zgodność działań z przepisami oraz ma prawo zawetować uchwały niezgodne z prawem. Do jego kompetencji należy także wydawanie decyzji o wypłacie lub odmowie wsparcia oraz obsługa i egzekwowanie wpłat.

    Kto ustala budżety?

    Decydujący głos dotyczący zadań, jakie są finansowane w ramach funduszy, należy do członków komisji. Budżety, którymi dysponują, są spore. W minionym roku najwięcej wypłacono z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego – 26,5 mln zł.

    Spora kwota powędrowała także na przedsięwzięcia dotyczące promocji owoców i warzyw (17,5 mln zł). Około 15,7 mln zł wydatkowano zarówno na cele związane z promocją mięsa wieprzowego, jak i produktów zbożowych. Komisje, jak podkreślają ich członkowie, kierują się przy tym zapisami strategii promocji w poszczególnych sektorach.

    W 2024 roku na konta funduszy wpłynęło ponad 103 mln zł. Wypłacono blisko 114 mln zł na realizację działań promocyjnych, najwięcej z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego – 26,5 mln zł, a następnie: Owoców i Warzyw – 17,5 mln zł, Mięsa Wieprzowego – 15,7 mln zł, Ziarna Zbóż i przetworów zbożowych – 15,7 mln zł, Mleka – blisko 13 mln zł, Roślin Oleistych – 12,8 mln zł, Mięsa Wołowego – 11,5 mln zł, Ryb – 1 mln zł, Mięsa Końskiego – 133 tys. zł, Mięsa Owczego – 15 tys. zł.

    Członkowie komisji funduszy promocji
    Czytaj też:
    To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]

    Targi i wystawy w kraju oraz za granicą

    O konkretnych celach, jakie są finansowane z funduszy, możemy dowiedzieć się z publikowanych corocznie przez KOWR sprawozdań. W przypadku Funduszu Promocji Mleka w 2024 roku najwięcej – 2,4 mln zł – przeznaczono na udział w wystawach i targach związanych z hodowlą bydła mlecznego, produkcją lub przetwórstwem mleka.

    – Corocznie organizujemy 20 takich wystaw w kraju. Oczekujemy, że dalej tak będzie – stwierdza Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM.

    Targi i wystawy to także promocja eksportu, m.in. w Chinach (Trade Milk – 400 tys. zł w 2024 r.) czy w UE (Sial Paris – 324 tys. zł). Wsparto również misję branżową w sektorze drobiarskim w Dubaju (236 tys. zł) oraz promocję polskiego drobiu na targach Alimentaria w Barcelonie (710 tys. zł).

    Bez tych środków udział w największych na świecie targach byłby często niemożliwy. To one budują pozycję polskiego sektora rolno-spożywczego na arenie międzynarodowej.

    – To właśnie dzięki wspólnym inwestycjom w promocję i edukację, Polska jest dziś pozytywnym wyjątkiem na mapie UE – podczas gdy w większości krajów Unii pogłowie bydła i produkcja spadają, w Polsce rosną. Mamy też rekordowe ceny i rosnącą krajową konsumpcję wołowiny. To efekt długofalowej pracy, także tej finansowanej z funduszu – stwierdza Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

    Budżety funduszy zasilają przedsiębiorcy zajmujący się ubojem, skupem czy przetwórstwem – w praktyce koszt ponoszą rolnicy.

    – Podmiotem odpowiedzialnym za przekazanie środków jest przetwórca, ale o taką kwotę mniej ostatecznie za sprzedany surowiec mają producenci mleka – komentuje Leszek Hądzlik.

    W większości funduszy naliczenie wynosi 0,1% wartości netto od produktów. Wyjątkiem są: Fundusz Promocji Roślin Oleistych – 0,2% oraz Fundusz Promocji Mleka – 0,001 zł od każdego skupionego kilograma mleka.

    Henryk Józef Smolarz, Dyrektor Generalny KOWR: Fundusze Promocji to specjalnie wydzielone środki finansowe, które stanowią instrument wsparcia promocji i zwiększania rozpoznawalności konkretnych grup produktów rolnych. To inwestycja w przyszłość polskiego rolnictwa oraz we wzrost świadomości konsumenckiej.

    Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB: Wykorzystujemy fundusz do akcji szkoleniowych – prawidłowa uprawa soi. Powierzchnia uprawy soi wzrosła 5-krotnie, z 20 do 100 tys. ha. To samo zaczynamy robić ze słonecznikiem – dziś to już ponad 50 tys. ha.

    Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM: Funkcjonowanie tych funduszy jest zasadne. Ważną kwestią jest dobór przedstawicieli – jeśli Federacja ma 40% krów pod oceną i odstawia 60% mleka w Polsce, a ma tylko jednego przedstawiciela w komisji, to jest to zastanawiające. W przeszłości było ich dwóch lub trzech.

    Hubert Ojdana, rolnik z Podlasia: Dobry minister rolnictwa sam powinien zadbać o promocję produktów w innych krajach. Środki potrącane rolnikom są zbędne – pieniądze są rozmywane.

    Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM: Fundusz to instrument wspólnego działania całego sektora. Pojedynczy rolnik nie jest w stanie samodzielnie prowadzić skutecznych kampanii. Składka to tylko 0,1% wartości obrotu, a 1% wzrostu ceny skupu daje dziesięciokrotny zwrot.

    • Tagi:
    • fundusze promocji
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Wydadzą miliony euro na promocję unijnego rolnictwa. Na co konkretnie?

    7 lipca 2025
    Ekonomika

    To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]

    5 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
    13 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności