Koniec dobrej passy cen żywca
Od dłuższego czasu producenci trzody chlewnej mogli się cieszyć z wysokich cen, jakie otrzymywali za swoje zwierzęta. Niestety koniunktura za naszą zachodnią granicą zaczęła się zmieniać, a polskie ubojnie nie czekały z reakcją.
Spis treści:
Od dłuższego czasu producenci trzody chlewnej mogli się cieszyć z wysokich cen, jakie otrzymywali za swoje zwierzęta. Niestety koniunktura za naszą zachodnią granicą zaczęła się zmieniać, a polskie ubojnie nie czekały z reakcją.
Cena na niemieckiej giełdzie plasuje się na poziomie 1,6 euro za kilogram poubojowej klasy E, czyli 6,88 zł.
Na razie zmian cen żywca wieprzowego w Polsce są „kosmetyczne”. Według przeprowadzonej przez Wieści Rolnicze analizy cena tucznika spadła nawet do 4,30 zł za kilogram, a WBC w E klasie do 6,20 zł za kilogram. Większość pośredników czeka jednak z obniżkami do przyszłego tygodnia.
Spadają również ceny wołowiny, które od pół roku były na stałym poziomie. Za byka HF płaci się w granicach 5,70 - 7,00 zł, za mięsnego natomiast między 6,80 a 8,50 zł.