Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
Prawie 8 tysięcy rolników należy obecnie do grup producenckich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile działa grup producentów rolnych w Polsce w 2025 roku?
Jak wynika z danych przekazanych nam przez ARIMR, w Polsce aktywnych grup jest obecnie 694. Najwięcej z nich znajduje się w woj. wielkopolskim (356), a najmniej w woj. świętokrzyskim, gdzie funkcjonuje tylko jedna z nich.
Aktualna liczba grup producenckich (z podziałem na województwa)
- Dolnośląskie - 67
- Kujawsko-Pomorskie -50
- Lubelskie - 4
- Lubuskie - 8
- Łódzkie - 63
- Małopolskie - 7
- Mazowieckie - 40
- Opolskie - 42
- Podkarpackie - 7
- Podlaskie - 5
- Pomorskie - 19
- Śląskie - 7
- Świętokrzyskie - 1
- Warmińsko-Mazurskie - 10
- Wielkopolskie - 356
- Zachodniopomorskie- 8
- Razem - 694 (GPR zrzeszają 7 737 członków)
Małe zainteresowanie organizacjami producentów
Oprócz grup producentów rolnych, rolnicy mogą zrzeszać się w organizacje producentów. Obecnie w rejestrach uznanych organizacji na rynkach innych niż owoców i warzyw, funkcjonują 4 organizacje producentów: 2 organizacje uznane w sektorze wieprzowiny zrzeszające 29 członków oraz 2 organizacje uznane w sektorze wołowiny i cielęciny skupiające 24 członków. Organizacje te korzystają z interwencji „Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych” z Planu Strategicznego dla WPR nalata 2023-2027.
Ponadto rolnicy mogą zrzeszać się także w organizacje producentów owoców i warzyw. Tutaj organizacje cieszą się większą popularnością.
Obecnie w rejestrze prowadzonym przez prezesa ARiMR funkcjonuje 116 aktywnych uznanych organizacji producentów na rynku owoców i warzyw zrzeszających 3 085 tys. członków – wskazuje ARiMR. Organizacje te mogą skorzystać z interwencji w sektorze owoców i warzyw objętej PS WPR 2023-2027.
Sektory, w których działają członkowie grup producentów
W jakich branżach działają grupy producenckie? Jak informuje nas Agencja, uznane grupy producentów rolnych mogą prowadzić działalność w kategoriach produktów, określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 czerwca 2025 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, ze względu na które mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych.
Jednak najwięcej z nich funkcjonuje w następujących kategoriach uznania:
- ziarno zbóż lub nasiona roślin oleistych lub bobowatych,
- buraki cukrowe,
- bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone.
Ile grup producentów rolnych tworzy się aktualnie?
W obecnej perspektywie finansowej zainteresowanie tworzeniem grup jest znikome. Dotychczas w ramach WPR odbyły się trzy nabory. Pierwszy z nich miał miejsce w 2023 roku, w którym do ARiMR trafił tylko jeden wniosek w tej sprawie. Rok później złożono 5 wniosków i zawarto 4 umowy. Natomiast w tym roku chęć powołania do życia zrzeszenia wyraziło 21 grup rolników. Obecnie trwa proces rozpatrywania tych spraw.
- Na dzień 03.12.2025 r. została wypłacona pomoc dla jednej grupy producentów rolnych (I nabór wniosków o przyznanie pomocy) za pierwszy rok działalności w kwocie 280 848 zł. Obecnie trwa procedowanie kolejnego wniosku o płatność dla tej grupy producentów rolnych – podaje Agencja.
Wnioski o płatność beneficjenci składają przez 5 lat funkcjonowania po każdym zakończonym roku działalności, tak więc wnioski o płatność, jak informuje ARiMR, będą wpływały.
- Ponadto, dla dwóch beneficjentów (II nabór wniosków o przyznanie pomocy) wypłacono pomoc w formie wyprzedzającego finansowania na łączną kwotę 100 000 zł. Natomiast w 2026 r. wpłyną kolejne wnioski o płatność dla beneficjentów z którymi ARiMR podpisała umowy w ramach zakończonego II naboru wniosków o przyznanie pomocy – zaznacza Agencja.
60 tys. euro dla grupy rocznie
O jakie środki konkretnie chodzi? Jak już wspomniała Agencja, okres finansowania wynosi 5 lat. Maksymalnie grupa otrzymać może 60 tys. euro rocznie, przy czym na jednego członka przypada nie więcej niż 10 tys. euro rocznie. Należy pamiętać o tym, że wysokość pomocy w kolejnych latach wynosi odpowiednio: 10, 9,5, 9, 8,5 i 8 proc. udokumentowanych rocznych przychodów netto. Minimalna liczba członków grupy to 5 osób.
Na co wydatkują dopłaty grupy producenckie?
Dopłaty te grupy z reguły przeznaczają na bieżące wydatki związane z produkcją: zakup paszy, nawozów, środków ochrony roślin czy materiału siewnego. Zdecydowanie rzadziej pieniądze z tej puli członkowie grup przeznaczają na wspólny zakup maszyn.
Dodatkowe programy finansowe dla grup producentów rolnych
To nie jedyne finansowe korzyści wynikające z uczestnictwa w grupach. Tylko w 2025 roku grupy producentów mogły korzystać m.in. z poniższych programów pomocowych, realizowanych w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027:
- Interwencja I.13.2 Tworzenie organizacji producentów i grup producentów rolnych.
- Interwencja I.13.3 Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności.
- Interwencja I.13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności.
Bonusy za przynależność do grup producenckich
Dodatkowo, producenci będący członkami grup producentów mogą uzyskać dodatkowe punkty przy ocenie wniosków za udział w zorganizowanych formach współpracy (GPR):
- I.10.5 „Rozwój małych gospodarstw”, tj. o wielkości ekonomicznej poniżej 25 tys. euro, które w wyniku realizacji operacji osiągną wzrost wartości sprzedaży wyprodukowanych lub przetworzonych.
- I.10.1.1 „Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność"
Obszar A - wsparcie na operacje dotyczące rozwiązań rolnictwa precyzyjnego w budynkach lub budowlach służących produkcji zwierzęcej, tj. rolnictwa, które wykorzystuje zaawansowane technologie, takie jak GPS, drony i czujniki, do precyzyjnego zarządzania polami.
Obszar B - wsparcie na operacje dotyczące produkcji ekologicznej.
Obszar C - wsparcie na operacje dotyczące bezpiecznego dla konsumenta i efektywnego przedłużania trwałości produktów, przechowalnictwa oraz lepszego przygotowania do sprzedaży.
Obszar D - wsparcie na operacje dotyczące maszyn do zbioru.
Możliwość zakładania grup producentów rolnych od dawna
Nie tylko w obecnej perspektywie finansowej rolnicy mogą ubiegać się o wsparcie finansowe do tworzenia grup producentów rolnych. Taka możliwość była także w poprzednich latach. Przykładem jest PROW 2014 – 2020, w ramach którego wsparcie otrzymało 750 grup na kwotę 1,2 mld złotych.
- Dodatkowo dla 478 beneficjentów wypłacono pomoc w formie wyprzedzającego finansowania na kwotę ponad 23 mln zł – uzupełnia dane Agencja.
Bariery w zakładaniu grup producentów rolnych
Okazuje się jednak, że to zbyt mała zachęta do tworzenia grup. Liczba aktywnych grup, która nie przekracza 700, w stosunku do wszystkich gospodarstw pobierających dopłaty (około miliona) to znikomy odsetek. Dlaczego tak się dzieje?
- Największą barierą w tworzeniu grup producentów rolnych w Polsce są indywidualne postawy czy przekonania - obawa przed utratą niezależności, niska świadomość ekonomiczna, brak zaufania i niechęć do podejmowania wspólnych działań. To sprawia, że wielu producentów rolnych unika zrzeszania się, mimo potencjalnych korzyści – komentuje biuro prasowe ARiMR.
Problemy wewnętrzne w funkcjonowaniu grup, konflikty między członkami, obawy o wysokość składek czy zbyt małe w ocenie rolników korzyści ze współpracy to kolejne czynniki powodujące małe zainteresowanie zrzeszaniem się rolników.
- Kolejną barierą w tworzeniu grup producentów rolnych są obawy dotyczące możliwych problemów z wypełnieniem warunków uznania. Dodatkowo występują obawy przed zmieniającym się otoczeniem prawnym, zbyt dużą w ocenie rolników biurokracją i trudnymi procedurami a także kontrolami różnych instytucji w związku z prowadzona działalnością – zauważa biuro prasowe ARiMR.
Dużym wyzwaniem jest również rozdrobnienie struktury agrarnej oraz brak kapitału na rozwój, co ogranicza możliwość osiągnięcia odpowiedniej skali produkcji i zebrania minimalnej liczby producentów zainteresowanych wspólną działalnością.
- Łącznie te czynniki powodują, że wielu rolników postrzega utworzenie grupy producentów rolnych jako przedsięwzięcie trudne, wymagające i obarczone ryzykiem – co w praktyce stanowi najpoważniejszą barierę dla rozwoju takich grup w Polsce – podsumowuje biuro prasowe ARiMR.
- Tagi:
- grupy producenckie
- arimr
- dopłaty




























