Polskie mleko w Japonii
Delegacja biznesowa, w której skład wchodzili między innymi unijny komisarz Janusz Wojciechowski oraz Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, Pierwsza Wiceprzewodnicząca COGECA, w dniach 2-6 lipca 2023 odwiedziła Japonię, aby promować polską żywność.
Dziękuję Komisarzowi Januszowi Wojciechowskiemu za wsparcie sektora mleka. Każdy sprzedany litr mleka na eksport pomaga nam stawić czoła kryzysowi – mówi Agnieszka Maliszewska.
Jak donosi Polska Izba Mleka, podczas misji zaplanowano bardzo bogaty program. Uczestnicy codziennie odbywali liczne spotkania z przedstawicielami lokalnych firm i instytucji w celu poszerzenia ich wiedzy na temat europejskich produktów mleczarskich, działając na rzecz rozwinięcia eksportu wysokiej jakości produktów mleczarskich na rynek azjatycki.
Japonia jest dla Unii Europejskiej bardzo ważnym rynkiem. W 2022 r. wartość eksportu przetworów mlecznych do Japonii wyniosła ponad 820 mln euro. Eksportowane są głównie sery, których wartość w 2022 r. była rekordowa i wyniósł 580 mln euro. Ciekawostką jest fakt, iż na przestrzeni ostatnich 10 lat eksport serów do Japonii wzrósł o +170%. Polska eksportuje do Japonii głównie sery, które obecnie są tu jeszcze mało rozpoznawalne. Mamy nadzieję, iż dzięki działaniom takim jak Udział w Misjach Wysokiego szczebla, podczas których poszerzania jest wiedza na temat polskich produktów mleczarskich ich dostępność oraz rozpoznawalność, wzrośnie - czytamy w komunikacie izby.