Polskie mleko w Japonii

Delegacja biznesowa, w której skład wchodzili między innymi unijny komisarz Janusz Wojciechowski oraz Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, Pierwsza Wiceprzewodnicząca COGECA, w dniach 2-6 lipca 2023 odwiedziła Japonię, aby promować polską żywność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dziękuję Komisarzowi Januszowi Wojciechowskiemu za wsparcie sektora mleka. Każdy sprzedany litr mleka na eksport pomaga nam stawić czoła kryzysowi – mówi Agnieszka Maliszewska.
Jak donosi Polska Izba Mleka, podczas misji zaplanowano bardzo bogaty program. Uczestnicy codziennie odbywali liczne spotkania z przedstawicielami lokalnych firm i instytucji w celu poszerzenia ich wiedzy na temat europejskich produktów mleczarskich, działając na rzecz rozwinięcia eksportu wysokiej jakości produktów mleczarskich na rynek azjatycki.
Japonia jest dla Unii Europejskiej bardzo ważnym rynkiem. W 2022 r. wartość eksportu przetworów mlecznych do Japonii wyniosła ponad 820 mln euro. Eksportowane są głównie sery, których wartość w 2022 r. była rekordowa i wyniósł 580 mln euro. Ciekawostką jest fakt, iż na przestrzeni ostatnich 10 lat eksport serów do Japonii wzrósł o +170%. Polska eksportuje do Japonii głównie sery, które obecnie są tu jeszcze mało rozpoznawalne. Mamy nadzieję, iż dzięki działaniom takim jak Udział w Misjach Wysokiego szczebla, podczas których poszerzania jest wiedza na temat polskich produktów mleczarskich ich dostępność oraz rozpoznawalność, wzrośnie - czytamy w komunikacie izby.