Siej co 10 dni aż do lipca. Fasolka będzie przynosić plony przez całe lato

Smakuje dobrze nie tylko w połączeniu z bułką tartą. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, makaronu, sprawdzi się również w przetworach – wtedy można z niej korzystać przez cały rok. Choć jej strąki mają różne barwy w zależności od odmiany (filetowe, wielobarwne, zielone), to jednak bardzo często uprawiana jest fasolka żółta. Oprócz tego, że smakuje, ma także wiele właściwości zdrowotnych.
Czytaj też: Zawieś na drzewie lub postaw na działce. Szpaki będą omijać twój ogród
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka będzie idealna dla osób, które dbają o swoją wagę – jest niskokaloryczna, a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Może pozytywnie wpłynąć na obniżenie cholesterolu, a także na działanie układu odpornościowego i trawiennego. Ponadto jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy A, C lub E, a także kwasu foliowego. Dostarczy też między innymi potasu, wapnia czy magnezu.
Czytaj też: Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju
Uprawa żółtej fasolki. Warunki
Fasolka szparagowa rośnie najlepiej w miejscach, które są słoneczne i osłonięte od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne i nawodnione o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Co istotne, dobrze na wzrost rośliny wpłynąć może zasilenie gleby kompostem lub obornikiem. Jednak w przypadku obornika można zasadzić fasolkę dopiero na drugi rok.
Kiedy siać fasolę szparagową?
Fasolę szparagową wysiewa się bezpośrednio do gruntu, a że jest to roślina, która lubi ciepło, najlepiej zrobić to od połowy maja, kiedy ryzyko przymrozków mija. Sadzenie można przeprowadzać nawet do połowy lipca. Zaleca się, by siać do lipca co 10 dni, co sprawi, że fasolka będzie przynosiła plony przez całe lato.
Nasiona (jedno lub dwa) należy umieścić na głębokości około dwóch do trzech centymetrów. Jeżeli decydujemy się na sianie odmian karłowych, wówczas rzędy powinny być od siebie oddalone o maksymalnie 45 centymetrów, a nasiona o około 10 centymetrów, natomiast w przypadku tycznych odmian fasoli odległość rzędów powinna wynosić do 50 lub 60 centymetrów, podobnie jak odległość nasion.
Fasola szparagowa rośnie dobrze między innymi w towarzystwie kalafiora, selera czy marchewki.
Co warto dodać, okres wegetacyjny żółtej fasoli to zazwyczaj 60 do maksymalnie 80 dni, a to sprawia, że może być ona zarówno przedplonem jak i poplonem. W tym przypadku jednak należy pamiętać o tym, by nie siać roślin z tej samej rodziny na tym samym miejscu.
Czytaj też: Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
Pielęgnacja fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa nie jest wymagająca względem pielęgnacji. Nie trzeba jej dodatkowo nawozić, należy jednak pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Nawodnienie powinno być umiarkowane przez cały czas kwitnienia oraz tworzenia strąków.
Ponadto istotne jest także regularne odchwaszczanie grządek. Warto podczas tej czynności wykazać się szczególną ostrożnością, ponieważ korzenie fasolki znajdują się kilka centymetrów pod powierzchnią ziemi – można więc łatwo się ich pozbyć zamiast chwastów.
W przypadku odmian tycznych konieczne jest palikowanie, by roślina nie pokładała się na podłożu, co może skutkować gniciem.