Przygotuj ten oprysk, a ochronisz ogórki. Warzywa będą zdrowe i dorodne

Szkodniki oraz choroby grzybowe mogą spowodować duże straty w plonach. Przyczyną tego typu problemów bardzo często są błędy w uprawie, m.in. podlewanie po liściach lub zbyt gęste sadzenie. Poza tym wiele zależy od warunków pogodowych, bliskości roślin, które są żywicielami dla szkodników oraz tego, czy przestrzegamy zmianowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Te drzewka i krzewy wymagają cięcia w lipcu lub sierpniu. Od czego zacząć?
Jakie choroby najczęściej zagrażają ogórkom i jak je zwalczać?
Jeśli uprawiamy ogórki i nie zastosujemy żadnych profilaktycznych oprysków, jest duża szansa, że zostaną one w mniejszym lub większym stopniu porażone chorobami. Na co warzywa chorują najczęściej?
Mączniak prawdziwy – ta choroba grzybowa pojawia się w momencie, gdy panuje wysoka wilgotność powietrza, jest słoneczna pogoda i występują znaczne wahania temperatur między dniem a nocą. Dzieje się tak najczęściej pod koniec lata. W jaki sposób objawia się choroba? Na wierzchniej stronie liści widać biały nalot, który przypomina mąkę. Nalot z czasem szarzeje, a bez działań zwalczających rośliny zaczynają zamierać. Choroba jest wywoływana m.in. przez gatunki grzybów Erysiphe, Podosphaera i Leveillula.
Mączniak rzekomy – często mówi się o niej jako o najgroźniejszej chorobie, jaka dotyka ogórki. Wywołują ją grzyby z gatunku Peronospora, Plasmopara, Bremia i Psuedoperonospora. Choroba zwykle rozwija się na przełomie czerwca i lipca, gdy temperatury w ciągu dnia są dość wysokie, zaś w nocy spadają do około 15 stopni i panuje duża wilgotność. Mączniak rzekomy wygląda podobnie jak prawdziwy, z tym że nalot pojawia się na spodniej stronie liści. Poza tym na liściach widać wodniste, ciemnozielone plamy. Z czasem przebarwienia rozprzestrzeniają się na całą zieloną powierzchnię, a rośliny zamierają.
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka – to niebezpieczna, a przy tym bardzo agresywna infekcja, która rozwija się, gdy jest wilgotno i ciepło. Może pojawić się w wyniku silnych i krótkotrwałych opadów deszczu, które często występują latem. Objawia się kanciastymi, jasnozielonymi plamami, które z czasem zamieniają się w dziurki z białą obwódką.
Inne choroby, które również stanowią zagrożenie dla ogórków to szara pleśń, zgorzel siewek ogórków, alternarioza i antraknoza. Jak zapobiegać chorobom bakteryjnym i grzybowym? Najlepszym sposobem jest wykonywanie profilaktycznych oprysków. Są one konieczne, zwłaszcza jeśli prognozowane są opady deszczu. Najlepiej stosować opryski przygotowane na bazie domowych składników. Jeden z najbardziej skutecznych zawiera następujące składniki – mleko, jodynę, wodę i olej. Wystarczy połączyć 500 ml mleka z 15 kroplami jodyny i 5 l wody. Do tego dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie przelewamy mieszankę do spryskiwacza i spryskujemy liście ogórków z dwóch stron. Oprysk warto stosować co 2 tygodnie.
Poza tym trzeba pamiętać, aby podlewać ogórki rano lub wieczorem i nie moczyć ich liści. Bardzo ważne jest też zmianowanie. Ogórki można posadzić w tym samym miejscu dopiero po 4 latach. Należy także unikać przenawożenia azotem. Jeśli jedna z wymienionych chorób już zaatakuje warzywa, dobrze sprawdzają się preparaty zawierające ekstrakt z grejpfruta, a w przypadku szarej pleśni i zgorzeli preparaty zawierające pożyteczne grzyby, które pasożytują grzyby chorobotwórcze.
Czytaj też: Klasycznie czy oryginalnie? Pięć pnączy idealnych na pergole i altany
Jakie szkodniki najczęściej atakują ogórki i jak się ich pozbyć?
Szkodniki stanowią dla ogórków nie mniejsze zagrożenie niż choroby. Owady uszkadzają różne części rośliny i jeśli będzie ich naprawdę dużo, mogą doprowadzić do znacznego obniżenia plonu. Trzeba zatem na bieżąco sprawdzać uprawę pod kątem ich obecności. Jakie szkodniki stanowią największe zagrożenie i jak zwalczać je domowymi sposobami?
Czytaj też: Szkodniki wzięły na cel borówkę amerykańską. Pomogą dwa składniki z kuchni
Ogórki mogą zostać zaatakowane m.in. przez mszyce, które żywią się sokami rośliny. Najczęściej atakują pędy, liście, kwiaty i zawiązki owoców. Przy zmasowanym ataku ogórki przestają kwitnąć, a zawiązki opadają. W końcu roślina zamiera. Mszyce mogą być również nosicielami różnych wirusów, a wytwarzana przez nie lepka spadź może doprowadzić do infekcji grzybowych. W jaki sposób zapobiec ich pojawieniu się na ogórkach? Należy na bieżąco usuwać pobliskie chwasty, ponieważ owady często na nich zimują. Poza tym warto w pobliżu uprawy posadzić zioła i przyprawy, które odstraszają mszyce, np. miętę, czosnek lub koperek.
Kolejnym zagrożeniem jest przędziorek chmielowiec. Żeruje on na górnych pędach, spodach liści i pąkach, z których wysysa sok. Jego aktywność doprowadza do powstania przebarwień na liściach. W końcu liście żółkną, brązowieją i opadają. Przędziorki mogą być trudne do zauważenia ze względu na swój niewielki rozmiar. Należy wypatrywać ich za pomocą lupy na spodniej stronie liści. Przędziorki nie przepadają za towarzystwem cebuli, czosnku, nagietka i rumianku.
Ogórki są też często atakowanie przez wciornastki. W miejscach, gdzie żerują owady, widać ciemne grudki, czyli ich odchody. Poza tym na liściach pojawiają się srebrne plamki. Zaatakowane ogórki słabo rosną, a owoce są niewielkie. Wciornastek żeruje również na kapuście i porze, dlatego lepiej nie sadzić ich w pobliżu.
Do zwalczania mszyc i przędziorków nadaje się oprysk z krwawnika pospolitego. Wystarczy ususzyć około 800 g ziela i zalać go wrzącą wodą. Mieszankę pozostawiamy na 2 godziny, a następnie dolewamy do niego 10 l wody. Opryski należy wykonywać co tydzień. Można także przygotować wyciąg z czosnku. Wystarczy zalać około 75 g zmiażdżonych ząbków 5 l wody i pozostawić na dobę. Po przefiltrowaniu spryskujemy nim ogórki. W przypadku wciornastków sprawdza się oprysk z wyciągu z cebuli. Należy zalać 200 g suchych łusek cebuli 10 l wody i pozostawić na 4 dni. Następnie odcedzamy mieszankę i spryskujemy co 7 dni aż do wyeliminowania szkodników.
Czytaj też: Ożywi ogród kolorami. Czerwiec to wciąż dobry czas, by ją zasadzić