Produkuje pomidory. Zamierza zająć się ziołami
Gospodarstwo nie korzysta z usług firmy doradczej. Pan Paweł sam zajmuję się strategią nawożeniową, nawadnianiem i zarządzaniem przedsiębiorstwem.
W poprzednim roku gospodarstwo eksportowało swoje towary do Hiszpanii, w tym roku do Hiszpanii i Portugali. Większość pomidorów jednak trafia na rynek krajowy. Nakłady ponoszone na uprawę pomidora dla każdej odmiany są inne, wynika to z różnicy w potencjalne plonotwórczym. Koszt uprawy pomidora czerwonego oscyluje w granicy 2zł, do tego należy doliczyć także inne opłaty np. amortyzację, podatek dochodowy lub ewentualnie spłaty rat kredytu.
Główne nakłady to ogrzewanie i siła robocza, dlatego w celu obniżenia wydatków na ogrzewania szklarnie wyposażone są w kurtyny termoizolacyjne. Zamontowany jest także komputer klimatyczny, który steruje wietrznikami i ogrzewaniem. Ważne, aby pomidory podlewać z namiarem wody, wtedy następuje oczyszczanie podłoża. Część wody, która zawiera dużą ilość nawozów, wycieka, dlatego pożywka krąży w obiegu zamkniętym, jest poddana pełnemu recyklingowi. Po przejściu przez reaktor ultrafioletu jest dezynfekowana. Dzięki takim metodom można zminimalizować straty i obniżyć koszty produkcji.