Takie truskawki jechały do Polski. Błyskawiczna reakcja służb

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) to państwowy organ powołany do nadzoru i kontroli przestrzegania przepisów dotyczących jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jej zadania obejmują kontrolę jakości w produkcji, obrocie krajowym i zagranicznym oraz ochronę interesów konsumentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym zajmuje się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych?
IJHARS zajmuje się kompleksowym nadzorem jakości żywności od producenta do konsumenta, co pozwala na skuteczniejsze eliminowanie zafałszowań i nieuczciwych praktyk. Działania IJHARS mają na celu ochronę konsumentów, wsparcie uczciwej konkurencji oraz promocję wysokiej jakości polskich produktów rolno-spożywczych.
Rozmrożone truskawki z Egiptu nie wjechały do Polski
„IJHARS w Gdańsku wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii truskawek mrożonych o łącznej masie 22 ton, importowanych z Egiptu, ze względu na liczne ślady wcześniejszego rozmrożenia” - informuje inspekcja
Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
Inspekcja już kolejny raz we wrześniu zablokowała wjazd artykułów rolno-spożywczych do naszego kraju. W połowie września IJHARS zatrzymała czosnek z Chin oraz koncentrat pomidorowy z Ukrainy.
Zadania IJHARS
- Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, w tym kontrola ich jakości w produkcji, obrocie krajowym i wywozie za granicę.
- Kontrola jakości artykułów importowanych spoza Unii Europejskiej oraz Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), w tym na granicach.
- Ocena i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Kontrola oznakowania i wykorzystania materiałów mających kontakt z żywnością.
- Nadzór nad obrotem detalicznym pasz dla zwierząt domowych.
- Kontrola oznakowania żywności GMO i produktów GMO wprowadzanych do obrotu.
- Powiadamianie krajowego punktu kontaktowego w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (system RASFF).
- Kontrola produktów z chronionymi oznaczeniami geograficznymi i nazewnictwem chronionym oraz współpraca z odpowiednikami zagranicznymi.
- Kontrola jakości żywności także w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz handlu internetowym.