Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie

Nowoczesna ferma macior
Grupa Gobarto rozwija swoją bazę produkcyjną i w województwie lubuskim oficjalnie zaprezentowała jedną z zaawansowanych technologicznie ferm macior w Polsce. Obiekt został zaprojektowany zgodnie z najwyższymi standardami bioasekuracyjnymi i technologicznymi. Ferma jest przystosowana do produkcji wyrównanych partii warchlaków wysokiej jakości, co ma kluczowe znaczenie dla efektywności ekonomicznej tuczu.
Chlewnia będzie napędzać biogazownię
Na terenie fermy powstała również nowoczesna biogazownia, która zapewnia niezależne źródło ciepła i energii, a jednocześnie pozwala w zrównoważony sposób zagospodarować odpady produkcyjne.
- To jest ferma mateczna, której produktem finalnym są warchlaki. Będzie produkowała ponad 200 tysięcy warchlaków rocznie i będą one trafiały do naszych partnerów, którzy współpracują z nami na podstawie Tuczu Gobarto oraz programu Gobarto 500. Ferma powstała z wykorzystaniem najnowszych technologii i będzie pewnie jedną z najnowocześniejszych w Polsce – mówi Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A. Natomiast obok fermy mamy biogazownię o mocy jednego megawata, która będzie odbierała gnojowicę z fermy i produkowała ciepło oraz energię elektryczną.
Czytaj też: Jak tuczniki mogą napędzać biogazownię [VIDEO]