Rynek wieprzowiny w Chinach: Nowe prognozy na 2025 po spadku produkcji
Przyczyny spadku produkcji wieprzowiny w Chinach
Niskie ceny trzody chlewnej – nadpodaż i słaby popyt obniżyły dochody producentów.
Choroby trzody chlewnej – zacharowania wpłynęły na redukcję pogłowia.
Gorsza koniunktura gospodarcza – konsumenci ograniczyli wydatki na mięso.
Zmiana preferencji konsumentów – wzrost zainteresowania alternatywnymi źródłami białka, takimi jak drób, wołowina i owoce morza.
Prognozy dla rynku wieprzowiny w Chinach na 2025 rok
Eksperci przewidują, że produkcja wieprzowiny w 2025 roku spadnie o 2%, osiągając 55,5 mln ton. Ograniczenie hodowli macior w 2024 roku skutkuje mniejszą liczbą prosiąt na rynku.
Jednak w drugiej połowie 2025 roku produkcja trzody chlewnej może wzrosnąć, co będzie efektem wzrostu cen skupu i zwiększenia hodowli.
Konsumpcja wieprzowiny w Chinach w 2025 roku również spadnie – głównie z powodu trudności gospodarczych oraz wyższych cen detalicznych. Konsumenci coraz częściej wybierają inne źródła białka, co wpływa na zmiany w strukturze spożycia mięsa.
Import i eksport wieprzowiny – Chiny 2025
- Import wieprzowiny w 2025 roku pozostanie stabilny. Chiny będą preferować świeżą i schłodzoną wieprzowinę, a głównymi dostawcami pozostaną Hiszpania, Brazylia, Dania, Holandia i Kanada.
- Eksport wieprzowiny może nieznacznie wzrosnąć. Główne rynki eksportowe dla chińskiej wieprzowiny to Hongkong i Japonia, gdzie dominują produkty gotowane, mrożone i świeże.
Podsumowanie – rynek wieprzowiny w Chinach w 2025 roku
Chiński rynek wieprzowiny w 2025 roku będzie charakteryzować się:
- spadkiem produkcji (o 2%),
- mniejszym spożyciem wieprzowiny,
- stabilnym importem wieprzowiny,
- niewielkim wzrostem eksportu.
Kluczowe czynniki wpływające na rynek to sytuacja gospodarcza, kontrola chorób oraz preferencje konsumentów.