Rosja zwiększa produkcję mięsa

To oznacza wzrost o 2,1% w porównaniu z 2023 rokiem. Produkcja przeliczona na masę ubojową osiągnęła poziom 12,2 mln ton, również był on wyższy o 2,1% rok do roku.
Gdzie w Rosji produkuje się najwięcej
Obecnie Rosja należy do czołówki światowych producentów mięsa. Największe ilości produkcji notuje się w obwodzie biełgorodzkim, a kolejne miejsca zajmują obwody: woroneski, kurski, briański i tambowski. Do końca 2023 roku produkcja mięsa w grupach rolniczych miała wzrosnąć o 3,3%, osiągając poziom 13,8 mln ton. Wśród 25 największych przedsiębiorstw w kraju wyprodukowano łącznie 3,8 mln ton mięsa drobiowego, 3,4 mln ton wieprzowiny oraz 0,13 mln ton wołowiny.
Czytaj też: Ukraina broni swoje mleczarstwo przed Rosją
Lider pozostaje ten sam
Grupa Cherkizovo tradycyjnie utrzymała pozycję lidera. W 2024 roku firma osiągnęła łączną produkcję mięsa na poziomie 1,119 mln ton, co daje jej dominującą pozycję na rynku.